Rhine Falls Visitor Center / Leuppi & Schafroth Architekten

Rhine Falls Visitor Center / Leuppi & Schafroth Architekten

© Roger Frei © Mark Röthlisberger © Mark Röthlisberger © Roger Frei + 14

Laufen-Uhwiesen, Switzerland

From the architect.

© Roger Frei
© Roger Frei

Located in Canton Zurich, the Rhine Falls visitor center defines the entry to Laufen castle and the pathway leading to Europe’s largest waterfall. The program required integrating a souvenir shop, bistro, public toilet facilities and a multipurpose hall into an existing staff house.

© Roger Frei
© Roger Frei

The difficult task of transforming the nondescript house into a public building was achieved by extending the pitched roof and developing a new skin that wraps the entire structure. The new façade, made of weatherproof steel plates, forms a suit of armor that unifies the building into a primary form.

© Roger Frei
© Roger Frei

On the ground level, folded canopies reveal a second layer with entries, vitrines and a ticket counter. The perforated steel elements on the upper level filter sunlight into the multipurpose hall.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Laufen-Uhwiesen, Switzerland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rhine Falls Visitor Center / Leuppi & Schafroth Architekten" 17 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/401691/rhine-falls-visitor-center-leuppi-and-schafroth-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.