Birdhouse / Takato Tamagami

Birdhouse / Takato Tamagami
Birdhouse / Takato Tamagami - Lighting, Column
© Masaya Yoshimura
Tokyo, Japan

Birdhouse / Takato Tamagami - Image 2 of 21Birdhouse / Takato Tamagami - Handrail, WindowsBirdhouse / Takato Tamagami - Table, ChairBirdhouse / Takato Tamagami - FacadeBirdhouse / Takato Tamagami - More Images+ 16

Birdhouse / Takato Tamagami - Image 7 of 21
© Masaya Yoshimura

Text description provided by the architects. BIRDHOUSE is a pop-up department store featuring a range of products including art, craft, fashion, potted plants and garden planning ideas to enhance the home and workplace. The name of the store, Birdhouse, is derived from our client’s idea that curious and creative people are like birds who fly all over the world to find something interesting, and this shop is the place where they bring back their findings.

Birdhouse / Takato Tamagami - Table, Chair
© Masaya Yoshimura

We then used our client’s concept to create a loft that is used as an artist’s atelier. The low slanted ceiling with dim light from a window illuminates the dark space. Vibrant noises from the street invite the artist to take a look out the window... Our intention was to create a place that will arouse people’s curiosity for something unknown or unseen.

Birdhouse / Takato Tamagami - Countertop
© Masaya Yoshimura

The space is simply composed of slanted walls that are inserted into the bare structure and that continue the metaphor of the roof. The inner space, surrounded by these walls, is the main selling area called the ‘Courtyard’. We wanted to evoke a town square surrounded by old houses, so we finished the slanted walls with rough veneer and cement board to express a rough and faded wall finish that has aged over time. The outer space behind the walls is named the ‘Loft’, and the openings or ‘bay windows’ in various sizes on the walls connect both spaces.

Birdhouse / Takato Tamagami - Image 10 of 21
© Masaya Yoshimura

Customers enter from a narrow corridor-like space and have a view of the Courtyard from a high window, and then pass through the Loft to enter the Courtyard. The walls are cut out and folded, and these spaces are used as fitting rooms and selling areas. A long L-shaped checkout counter is inserted at the corner of the slanted walls, where customers and staff face each other from both sides of the walls. Customers wander around between the Loft and the Courtyard and enjoy searching for their favorite products all the while playing a kind of hide-and-seek from both sides of the walls and looking for others through cut-outs and folds.

Birdhouse / Takato Tamagami - Image 11 of 21
© Masaya Yoshimura

A traveler discovers something new between the familiar and unfamiliar. People find great sensation between reality and fiction. Our intention is to provide this kind of contrasting duality and to give a fresh and stimulating experience to customers. 

Birdhouse / Takato Tamagami - Image 19 of 21
Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Birdhouse / Takato Tamagami" 15 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/400036/birdhouse-takato-tamagami> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.