Cenon / Habiter Autrement + Ateliers Jean Nouvel

Cenon / Habiter Autrement + Ateliers Jean Nouvel

© Philippe Ruault© Philippe Ruault© Philippe Ruault© Philippe Ruault+ 22

  • Competition Team Members:Pawel Krzeminski, Lina Lagerström, Kasia Jackowska, Noélie Sénéclauze
  • Landscape:Ewen Le Rouic, Irène Djao Rakitine, Céline Aubernias
  • Graphics:Natalie Saccudefranchi
  • Sustainability Consultant:Franck Boutté, Transsolar (competition)
  • Structure Consultant:Khephren Ingénierie
  • Façades Consultant:DVVD
  • Mep Consultant:LBE fluides
  • Cost Consultant:Georges Ventre
  • Technical Inspection:Socotec
  • Architects In Charge:Mia Hägg, Sandrine Forais / Jean Nouvel
  • Project Managers:Sandrine Forais, Elise Camus
  • Architectural Consultant:Jean-Jacques Raynaud
  • Team Members:Mathilde Jauvin, Aimée Lau, Félix Medina, Louis Mangin, Nicolas Métro, Marcel Züger
  • City:Cenon
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Cenon has a typical suburban form of disparate housing blocks spread out over a flat territory, but on an early visit to the site, Habiter Autrement found a beautiful umbrella pine tree growing there, and the idea of making a pine wood became the starting point of the project. The wood creates a specific environment to which the building form can relate and, when full-grown, the trees will help to create a pleasant distance between apartments, giving their inhabitants the feeling of being in their own park without abandoning a vital density.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The apartments are unusually spacious, around 150 sqm, and unusually long, about 30 m. The building’s E-shape gives half of the apartments a triple orientation, with internal visual connections between facades. To the south, foldable glass walls open to loggias with thick rectangular railings. The undersides of the loggias and the railings are tinted with a gradation of bordeaux reds, creating an abstract linear pattern on the south facade. On the north facade, winter gardens are enclosed by vertical glass panels of varying transparency, a reference to French ateliers d'artiste (artist’s studios).

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

On the lateral facades, which face the courtyards, the primary focus is the pleasure of colours and reflections. The interior of the window shutters are painted in white, yellow and orange, and the stainless steel cladding reflects the bright colours and the changing sunlight.

Section
Section

The roof terrace is covered with vegetable gardens for each resident, where they can enjoy sunny afternoons, cultivating tomatoes and cucumbers while looking out over the pine wood below.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:5 Rue Pierre Mendès France, 33150 Cenon, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cenon / Habiter Autrement + Ateliers Jean Nouvel" 09 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/397254/cenon-habiter-autrement-ateliers-jean-nouvel> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.