We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ílhavo Maritime Museum Extension / ARX Portugal

Ílhavo Maritime Museum Extension / ARX Portugal

© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG+ 33

Ilhavo, Portugal
  • Architects In Charge:José Mateus, 
Nuno Mateus
  • Work Team:Ricardo Guerreiro, Fábio Cortês, Ana Fontes, Baptiste Fleury, Luís Marques, Sofia Raposo, Sara Nieto, Héctor Bajo
  • Electrical And Telecomunications Planning Security Planning:AT, Serviços de Engenharia Electrotécnica e Electrónica Lda.
  • Sanitary Planning:Atelier 964
  • Client:Ílhavo Municipality
  • Electrical Planning:AT, Serviços de Engenharia Electrotécnica e Electrónica Lda.
  • Telecommunications Planning:AT, Serviços de Engenharia Electrotécnica e Electrónica Lda.
  • Security Planning:AT, Serviços de Engenharia Electrotécnica e Electrónica Lda.
  • City:Ilhavo
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The codfish aquarium connects two other buildings and sets and a complex built ensemble, united around the subjects of the sea and fishing. In this unusual structure, the Maritime Museum is the place of memory, the Aquarium the space for marine life and CIEMAR, installed in the old renovated school, the research center for the activities of man linked to the sea.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In articulating these three units the building is both an autonomous urban equipment that relates to the context and defines a public space, but it is also a building-path, which develops in a spiral around the tank as it connects the Museum to the old school.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In a context of small scattered houses, it is shaped by the interstices of this urban domestic fabric and establishes a new public domain. But in doing so it breaks into two horizontally overlapping bodies searching for a scale of transition. In its proposed matter duality, the white concrete body emerges from the ground and sets the basis for defining a square. The floating black body of metal scales sets the height of the square, in a public urbanity redefined into three dimensions.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

At the heart of the building we find the fish and the sea. The visitor’s path is a spiraling ramp, a journey that begins in suspension over the tank, to turn into a diving mode of gradual discovery, an experience of immersion in the cod habitat. The informal auditorium, with extensive visibility into the aquarium, marks a pause in the visit for contemplation and information about the life of this species.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

All technical components of control are placed in the basement, guaranteeing a subliminal operation of all the life support systems, the quality of the seawater, the control of air temperature and even the new reserves of the Maritime Museum.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ilhavo, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ílhavo Maritime Museum Extension / ARX Portugal" 09 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/397032/ilhavo-maritime-museum-extension-arx> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.