All
Projects
Products
Events
Competitions

Gottshalden / Rossetti + Wyss Architekten

Gottshalden / Rossetti + Wyss Architekten

© Jürg Zimmermann © Jürg Zimmermann © Jürg Zimmermann © Jürg Zimmermann + 15

Houses  · 
Winterthur, Switzerland
  • architects Authors of this architecture project Rossetti + Wyss Architekten
  • Area Area of this architecture project
    320.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2012
  • architects

  • location

    Winterthur, Switzerland
  • Architect in Charge

    Claudio Sticca
  • area

    320.0 sqm
  • photographs

  • Supporting Structure

    Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure
  • Electro Planning

    Zürcher Elektroplanungen
  • heating and Ventilation

    Geiger
  • Building Physics

    BWS Bauphysik
More Specs Less Specs
© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann

© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann

The house in Gottshalden is located on a plateau over the Lake Zurich. It is set in green surroundings with a high quality of life, dominated by agricultural use. The volume exhibits a unified design, with a reduced, sharp-angled timber facade.

© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann

The furniture-like wooden skin defines both walls and rooftops, covering the exterior in a single material, unbroken. The various geometries lend the structure plasticity, while the windows flush with the exterior, are emphasized with lighter-colored reveals. The L-shaped floor plan is organized vertically as a splitlevel through the use of inserted platforms. Inside, solid exposed oak planks in composite construction form the floors and ceilings.

© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann

This visible display of the building’s structure in its ceiling and floor surfaces conveys the warmth of the material into the interior. The alignment of the rooms switches from one story to the next. Light and shadow, closeness and spaciousness, a cascading staircase: the interiors breathe life in their diversity, inserted with careful precision in the enveloping shell.

Section
Section

The windows frame pictures of the surroundings. Ventilation is provided by means of a series of glazed doors so as not to obstruct the view. At dusk, the house begins to glow with a warm interior life. The building is reduced to an almost graphical figure, with even the minimal distances to the eaves and corners verging on disappearance.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Gottshalden / Rossetti + Wyss Architekten" 01 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/396377/gottshalden-rossetti-wyss-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.