the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. The Studio of Bark Design Architects

The Studio of Bark Design Architects

The Studio of Bark Design Architects

Bark Design Architects, a small Australian practice, have designed a studio for themselves that showcases their philosophy of design and provides a great space to work. The “workhouse”, an elevated steel, glass and plywood studio, “explores the notion of a mixed work / house typology.” The architects intended for the project to expresses lightness in its modular structural form, transparency, texture, and a seamless indoor to outdoor connection.

More about the studio after the break.

The building can accommodate a design team of five to six people, a house for two people and a comfortable combination of both at times. The main linear work space was conceived as an open veranda with compactly scaled service spaces, such as the kitchen, bathroom, file and drawing storage, running the length of the space.  Folded plywood stairs ascend past the large ‘shopfront’ window box, which displays models of past and current projects to a mezzanine level.   The mezzanine level contains spaces for architecture books, quiet reading, sleeping and bathing. From this mezzanine, there is a spatial, visual connection to the above main studio work area.  On each level, coastal horizon views are  framed perfectly.

The architects carefully placed the building between two mature Brown Bloodwood eucalypt trees as a way to emphasize the relationship between the built and the natural.  Perched atop four steel footings, the elevated building not only visually translates into a light “floating” project but also minimizes any disturbance to the natural ground line and the trees’ root systems.

The project stresses the architects’ beliefs that a building should work with the existing conditions and not against them.  Hence, the natural fairly steep topography and existing water courses are maintained and enhanced by the architecture.

The workhouse is a way for Bark Design to successfully work in an alternative to the urban studio environment.

As seen on the Contemporist.

About this author
Karen Cilento
Author
Cite: Karen Cilento. "The Studio of Bark Design Architects" 03 Nov 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/39543/the-studio-of-bark-design-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.