the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bar
  4. Spain
  5. FLEXOARQUITECTURA
  6. 2013
  7. Bar Oval / FLEXOARQUITECTURA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bar Oval / FLEXOARQUITECTURA

  • 01:00 - 3 July, 2013
Bar Oval / FLEXOARQUITECTURA
Bar Oval / FLEXOARQUITECTURA, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 12

  • Architects

  • Location

    Carrer de València, 199, 08011 Barcelona, Spain
  • Architect in Charge

    Tomeu Ramis, Aixa del Rey and Barbara Vich
  • Area

    200.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Collaborators

    Eugeni Sainz, In & Out, Juan Polo, Aïllament Pedret, Soldaferm
  • Cost

    62.000 €
  • More Specs Less Specs
© José Hevia
© José Hevia

In the ground floor of a XIX century building situated in the Barcelona Eixample, we are asked to refurbish an establishment that has lost its character by the addition of different construction layers through time. We understand the project as an opportunity to recover what we consider essential: the spaciousness and the industrial character of the space by the reinforcement of its materiality. The intensification of the material memory is not a nostalgic or romantic attitude. We have chosen an unprejudiced and inclusive attitude, that doesn’t discriminate between this or that, but goes for this and that, our work, then, has consisted in updating the old layers and putting them together (in "vis a vis" relation) with the new ones.

© José Hevia
© José Hevia

The process was extremely fast (three months in total) and had strong economic constrictions (320€/m2), so we decided to go for a clear and determined strategy: the DIY strategy (“do it yourself”). We have worked following an open process of action-reaction, where all mistakes or changes could be understood as an added value. We are interested in a hybrid technique, capable of combining local materials and techniques, close to the craftwork tradition, with industrial materials and technics from other sources.

© José Hevia
© José Hevia

The furniture has been defined by the maximum optimization of 50 wooden boards of 250 x 125 x 30 mm. The different furniture elements has been fixed in different heights in relation to their use through the spatial sequence of the establishment.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
FLEXOARQUITECTURA
Office
Cite: "Bar Oval / FLEXOARQUITECTURA" 03 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/394896/bar-oval-flexoarquitectura/> ISSN 0719-8884