the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. Aughey O'Flaherty Architects
  6. 2012
  7. Fethard Residence / Aughey O'Flaherty Architects

Fethard Residence / Aughey O'Flaherty Architects

  • 01:00 - 28 June, 2013
Fethard Residence / Aughey O'Flaherty Architects
Fethard Residence / Aughey O'Flaherty Architects, © Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

© Marie-Louise Halpenny © Marie-Louise Halpenny © Marie-Louise Halpenny © Marie-Louise Halpenny + 16

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

Text description provided by the architects. This project is a new house on a site by the sea in Wexford. The site is located on a headland, Baginbun Head, a protected scenic amenity area. It contains a Norman wall and is bounded on 3 sides by cliffs and sea. The challenge was to deal with the potentially conflicting objectives of creating a home that was sensitive to this beautiful landscape and that also made the most of it. The form of the house is a simple L shape. This is a response to function, the path of the sun through the day and to the wind.

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

The living accommodation is located in one wing, which is dual aspect and avails of the east west orientation. The bedroom accommodation is located in the other wing and avails of the north south orientation. The entrance and services are located in the intersection of the two wings. This square intersection has a low ceiling height to enable a roof terrace, positioned above. This is open to the sky and concealed within the roof profile.

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

The building is kept low and the L shape plan is rotated to avoid the prevailing winds, regularly wild, from the sea to the west. The two wings protect and shelter a south facing garden which completes the square. 3 external covered spaces are cut into the L, in the form of niches, of varying depth. The entrance porch is located in a recess on the more public, northern side.

A south facing terrace opens the bedroom wing to the garden. A long west facing covered porch opens the living room wing to the wonderful landscape and the views of sea and sunset to the west. The building was designed to be energy efficient and cheap to run.

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

The house is a combination of new and traditional construction technologies. The house is a super insulated air tight prefabricated timber structure, slowly wrapped in a local random rubble, sitting on a polished concrete base. Its layout and detail were guided by the principles of sustainable design. The use of natural light is integral. There are tall ceiling heights and large areas of full-height-glazing and sliding screens located to maximize the solar gain. The east, west and north façades are exceptionally thermally efficient. It was designed with a marsh grass roof to increase thermal efficiency and link it with the ground.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: "Fethard Residence / Aughey O'Flaherty Architects" 28 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/392838/fethard-residence-aughey-o-flaherty-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.