We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Sports Center and Indoor Pool / Alday Jover Arquitectura y Paisaje

Sports Center and Indoor Pool / Alday Jover Arquitectura y Paisaje

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 27

  • Collaborators: Aroa Álvarez, Rubén Páez, Joana M.Verd, Lorena Bello
  • Architecture Students:Cristina Capell, Carmen Muñoz, Joan Arnau
  • Client:Suelo y Vivienda de Aragón S.L.
  • Model: Shinji Miyazaki, architect
  • Structures:David García, BIS arquitectes
  • Facilities:JG asociados
  • Material Budget:4.313.736 €
  • Contractor Budget:6.340.000 €
  • Program:Pool, sports center, and gyms
  • Architects:Alday Jover Arquitectura y Paisaje / Iñaki Alday, Margarita Jover
  • Technical Architect:Fernando Benedicto
  • City:Zaragoza
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

2002 Competition, 1st Prize in design ideas competition.

A vertical overlap of pools, sports center and gym in a small urban lot for the size of the program required. A dark concrete volume: compact and rugged on the outside, luminous and smooth inside, excavated and torn to allow light into the large spaces it houses.

© José Hevia
© José Hevia

The pools are located below ground, open to an empty courtyard on the south facade, and to the playground of the adjacent school. The sports track is above them, with views to the outside through the same courtyard. The gyms are inserted, alternating, between the trusses of the roof of the track, forming a frieze of solid and void, with visual relationships between them and with the track. The entrances and cafeteria or the bleachers and offices are located on the mezzanines that arise at the levels of swimming pools and tracks.

© José Hevia
© José Hevia

The vertical core and the entrances occupy the apex of the site, at the confluence of the streets. The locker rooms are located along the west facade. A single material, black dyed concrete, makes up the exterior and interior walls, as well as the floor finish in the circulation areas. The technical floors, bright green for the pools, orange for the track, and blue for the gyms, color the light of each space.

Section
Section

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zaragoza, España

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sports Center and Indoor Pool / Alday Jover Arquitectura y Paisaje" [Pabellón Polideportivo y Piscina Cubierta / Alday Jover Arquitectura y Paisaje] 25 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/390769/sports-center-and-indoor-pool-alday-jover-arquitectura-y-paisaje> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.