the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Transportation
  4. Spain
  5. FORGAS Arquitectos
  6. 2007
  7. New Montjuic cable car stations / FORGAS Arquitectos

New Montjuic cable car stations / FORGAS Arquitectos

  • 01:00 - 19 June, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
New Montjuic cable car stations / FORGAS Arquitectos
New Montjuic cable car stations / FORGAS Arquitectos, © Filippo Poli
© Filippo Poli

© Jordi Tost © Filippo Poli © Jordi Tost © Jordi Tost + 28

  • Architects

    FORGAS Arquitectos - Joan Forgas y Dolors Ylla-Catalá
  • Location

    Carretera de Montjuïc, 43, 08038 Barcelona, Spain
  • Area

    4500.0 m2
  • Year

  • Photography

    Filippo Poli, Jordi Tost, Courtesy of Forgas Arquitectos
  • Collaborators

    A. Fernández, E. Valls, A. Stakic (arquitectos), F. Benedicto (arquitecto técnico)
  • Structures

  • Facilities

    J. Miravet
  • Cable car Facilities

  • Client

    Ayuntamiento de Barcelona / TMB
  • Budget

    5.000.000 €
  • More Specs Less Specs
© Filippo Poli
© Filippo Poli

Here we present the 3 new stations for the Montjuic cable car, the work of the Spanish office FORGAS Arquitectos, who belong to the collective Plataforma 8E, presented in Chile as part of the XVII Architecture Biennial in Santiago.

The old Montjuic cable car was a facility that dated from 1969. The passage of time exhausted its useful life and made it obsolete. This is why in 2004, the Barcelona metropolitan transportation company (TMB) decided to replace it in order to adapt it to the new requirements of the city.

© Jordi Tost
© Jordi Tost

The assignment of the renewal of the cable car facility links to the proposals of the global management project Passeig dels Cims de Montjuic, both for the improvements in its capacity, functionality and security, and the fact of being part of the new system of mobility planned for the mountain.

The renewal of the cable car keeps the original layout, but relocates the stations adapting them to the new paths of the park, giving accessibility and comfort to users in addition to responding to the new technical requirements of the facilities. In this context, the upper station is relocated outside the perimeter of the castle moat in order to respect the monument and its immediate surroundings as patrimony.

© Jordi Tost
© Jordi Tost

Also, the new stations become larger because they accommodate more robust machinery and technology belonging to a state of the art cable car, with larger cabins, faster and with higher safety standards.

Each of the three stations features a specific program in order to optimize their relative conditions.

Due to its location, this station must have a complementary and linking role with the funicular station which connects to the subway network of the city. It hosts cable car machinery and includes a services and office program.

© Jordi Tost
© Jordi Tost

The new station approaches the patrimonial building of the funicular station in order to restore its original volumetric clarity. Both buildings are connected at ground floor to give continuity to the technical area and this connection is used to provide an elevator that addresses the accessibility between the platforms of the funicular and the lobby.

The location of this station, in a central position with respect to the project and a site with less conditions than to the others, makes it ideal to include the cabin garage and repair and maintenance workshop.

The roof of the garage is partially occupied by the elements of the station and the rest of the surface is treated as a roof garden, planted with “sedum”. This makes for a colorful vegetal appearance with minimum maintenance.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

Given the uniqueness of the site, tangent to the monument, we have proposed that the program of this station be minimized: public platform and warehouse. At the top it has an access at the level of the perimeter of the castle and at the bottom, it has direct connection with the Passig dels Cims and the bus stop.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

We have intended for the stations to be open and permeable to the surroundings of the park, locating the technical elements partially underground.

The construction of the three stations is performed under the same criteria and materials: exposed concrete walls with a textured finish on the baseboards, light envelopes with zinc finish on metallic structure on the roofs of the public areas and complementing the repertoire of materials: treated wood and glass which guarantees comfort, transparency, and visual quality in these spaces.

Station 01 - Elevation
Station 01 - Elevation

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "New Montjuic cable car stations / FORGAS Arquitectos" [Nuevas estaciones de Teleférico de Montjüic / FORGAS Arquitectos] 19 Jun 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <> ISSN 0719-8884