the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Spain
  5. Fuster Arquitectos
  6. 2008
  7. Social and Cultural Center in Novelda Av. - Elche / Julio Sagasta + Fuster Arquitectos

Social and Cultural Center in Novelda Av. - Elche / Julio Sagasta + Fuster Arquitectos

  • 01:00 - 7 June, 2013
Social and Cultural Center in Novelda Av. - Elche / Julio Sagasta + Fuster Arquitectos
© Diego Opazo
© Diego Opazo

© Diego Opazo © Diego Opazo © Diego Opazo © Diego Opazo + 30

  • Team Director

    Julio Sagasta Sansano + Francisco Fuster Selva
  • Client

    Ajuntament d’Elx + Conselleria de Cultura Generalitat Valenciana
© Diego Opazo
© Diego Opazo

Text description provided by the architects. The three project aims are the construction of a public facility, the development of a public square and the construction of underground parking, which serves the important commercial area of the district.

The space where the building is located is very unique because it is placed in a neighbourhood with high population density and few public facilities, so the building generates an important point of urban life, non-existent until the construction of the building.

© Diego Opazo
© Diego Opazo

This project gives the neighbourhood a social centre with different uses. So the urban space mainly improves by citizens enjoying the square, the socio-cultural centre and the public spaces that the building generates itself.

Between the building and the street Avenida de Novelda, neighbourhood commercial hub, it generates a square - garden that defines the northern blocks of homes and on the south by Francesc Cantó school grounds.

© Diego Opazo
© Diego Opazo

The characteristics of the site and the determining structural mesh underground parking rule the project. The building is organized with a very precise geometry modulated by the plot elements of the Basement. The building has a composition of volumes that creates a series of ground floor spaces which serve to articulate the grounds and facilities surrounding the building.

The building is a set of blocks, the base ground block and three rectangular block twinned perpendicular to it. Between both it is created a corridor which visually links the square with the main street and the garden located at the west.

© Diego Opazo
© Diego Opazo

The open courtyards originate southeast oriented transversely conferring transparency to the school Francesc Cantó.

This set of volumes make an outside compact set, with a wealth of covered spaces and courtyards, which will expand the public use space’s during the utilization schedule, and shall be closed at remaining time.

© Diego Opazo
© Diego Opazo

The combined projected facades large planes alternating solid and glazed modules that give the ground floor a closed nature outwards in longitudinal block ground floor are created around courtyards that open on interior spaces. On the first floor large open windows, those at the ends are protected from sunlight by horizontal bands forming a lattice fenolizados board, while the ends are blind.

The materials used are outside enclosure walls finished with plaster of lime glass and metal. Inside the partitioning is provided with light and removable partitions

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Social and Cultural Center in Novelda Av. - Elche / Julio Sagasta + Fuster Arquitectos" [Centro Socio-Cultural Avenida de Novelda Av. - Elche / Julio Sagasta + Fuster Arquitectos] 07 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/382918/social-and-cultural-center-in-novelda-julio-sagasta-fuster-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.