the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Chile
  5. 3 Arquitectos
  6. 2011
  7. Social Community Center / 3 Arquitectos

Social Community Center / 3 Arquitectos

Social Community Center / 3 Arquitectos
Social Community Center / 3 Arquitectos, © Alberto Castex
© Alberto Castex

© Alberto Castex © Alberto Castex © Alberto Castex © Alberto Castex + 45

  • Architects

  • Location

    Rapa Nui, La Serena, La Serena, Región de Coquimbo, Chile
  • Area

    613 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

  • Collaborators

    Luis Rojas P, (Dibujo CAD).
  • Client

    I. Municipalidad de La Serena + MINVU Cuarta Región, Chile.
  • Constructor

    Constructora Erices y Toro Ltda.
  • Structural Engineer

    Ronald Segovia M.
  • Technical Inspection

    I. Municipalidad de La Serena.
  • Sanitary

    Eduardo Avalos P.
  • Site Area

    Parque 18 de Septiembre, La Serena.
  • Costq

    19uf/m2
  • More Specs Less Specs
© Alberto Castex
© Alberto Castex

Text description provided by the architects. This projects is part of the program 'Quiero Mi Barrio' ('I Love My Neighborhood') from the MINVU, that seeks to improve the quality of life of the 200 neighborhoods with greater vulnerability and deterioration of Chile.

Plan
Plan

Croquis Section Elevation Section + 45

The edge of the '17 de Septiembre' slum is physically deteriorated. It faces huge empty spaces with no defined uses, and residual areas in which small landfills and land seizures have taken place.

© Alberto Castex
© Alberto Castex

The visible facade from the streets that surrounds the slum is formed by backyards, land seizures and residual public spaces, which degrades the presence of this neighborhood towards the city.

With this project, we intended to revert this urban situation, generating a new face in the environment and in two of the main internal corridors. Throughout a lookout plaza, we want to encourage the occupation and use of the public space, improve the access to the park and becoming a potential articulator of pedestrian circulation, integrating the actual activity form the neighbors as well as activities in the new places of the social center.

© Alberto Castex
© Alberto Castex

© Alberto Castex © Alberto Castex © Alberto Castex © Alberto Castex + 45

The inner spaces need to have multiple functions and they are distributed in three main levels: teenage room, administration room and events room. The protection and good care of the place was a main issue. Usually, this community centers are very hermetic spaces, without proper brightness. To address these two conditions, we worked with a continuous perimeter of prefab concrete, providing protection, sifting the light and allowing proper ventilation.

© Alberto Castex
© Alberto Castex

The chosen materials are similar to those already used in the neighborhood (tambourines, metal fences, and calamines), so it assimilates with the local language and giving priority to the proximity of the people with the project. 

© Alberto Castex
© Alberto Castex

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Social Community Center / 3 Arquitectos" [Sede Social Comunitaria / 3 Arquitectos] 21 May 2013. ArchDaily. (Trans. Jordana, Sebastian) Accessed . <https://www.archdaily.com/373653/social-community-center-3-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.