the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Ekain Jiménez Valencia
  6. 2010
  7. Allín Valley Town Hall / Ekain Jiménez Valencia + Patxi Lapetra Iriarte

Allín Valley Town Hall / Ekain Jiménez Valencia + Patxi Lapetra Iriarte

  • 01:00 - 14 May, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Allín Valley Town Hall / Ekain Jiménez Valencia + Patxi Lapetra Iriarte
© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

© Berta Buzunariz © Berta Buzunariz © Berta Buzunariz © Berta Buzunariz + 23

  • Construction

    Fco. Javier Vivar Tomé
  • Client

    Ayuntamiento del Valle de Allín
  • Construction Company

    Excavaciones Fermín Osés, SL
  • Budget

    282.119€
© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

Text description provided by the architects. The project originates from a compact and defined volume that brings together the entire program in two levels of 150 square meters each. The main objective is to organize the program optimizing its functionality without design concessions that hinder the clarity of uses. The ground floor covers the most public uses of the program (administration and public service area, offices, multipurpose room and restrooms). On the first floor are the plenary hall and archive, as well as restrooms.

Allín Valley Town Hall / Ekain Jiménez Valencia + Patxi Lapetra Iriarte, © Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

The elements that define the interior space are exclusively limited to meet the requirements of functionality and comfort, avoiding any unfortunate idiosyncratic actions, based on the “law of least effort”.

Similarly, the exterior is intended to be a reflection of that fact, placing value on the representativeness of the building, avoiding activities beyond the strictly necessary: the container is thought of as a small concrete box, whose striated texture gives the building a certain domestic character. The number of openings has been reduced to a minimum, leading to the opposition of wall/opening in each of the facades.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

Thus, what is a simple and abstract volume at first, becomes an inhabited object through the combination of openings and the striated treatment.

On the main facade, this condition of “representative opening” acquires a certain entity: the public access is combined with the balcony that represents local power in a single opening, thereby focusing the idea of “public power” of this type of buildings. Also, the apparent symmetry of the balcony and the access is subtly dislocated, avoiding a centrality that would lead to excessively redundant readings.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

It is therefore a town hall that arises from a strong and defined volume, but whose composition gradually reduces rigidities without reaching an excessive domesticity, whose small size helps its reading, and where the dislocation of symmetry gives the building some ambiguity which removes us from the idea of unique power.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

The presence of the health center also affects the design of the proposal, in terms of its location on the plot. The orientation of the health center is respected above all, so that the town hall becomes part of the whole. The access to the town hall is marked by the alignments of the health center, so that there is a frontal approach to the building from the outside. Both buildings form a new place with clearly civic characteristics, regardless of the size of the project. And this new place, this plot, serves not only as a basis for these buildings, but also as a new small public area for the citizens.

Plan
Plan

View the complete gallery

About this office
Ekain Jiménez Valencia
Office
Patxi Lapetra Iriarte
Office
Cite: "Allín Valley Town Hall / Ekain Jiménez Valencia + Patxi Lapetra Iriarte" [Casa Consistorial del Valle de Allín / Ekain Jiménez Valencia + Patxi Lapetra Iriarte] 14 May 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/372110/allin-valley-town-hall-ekain-jimenez-valencia-patxi-lapetra-iriarte/> ISSN 0719-8884
© Berta Buzunariz

Allín山谷市政厅 / Ekain Jiménez Valencia + Patxi Lapetra Iriarte

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.