the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Spain
  5. CDG Arquitectos
  6. “Manuel Altolaguirre” Municipal Library / CDG Arquitectos

“Manuel Altolaguirre” Municipal Library / CDG Arquitectos

  • 01:00 - 14 May, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
“Manuel Altolaguirre” Municipal Library / CDG Arquitectos
“Manuel Altolaguirre” Municipal Library / CDG Arquitectos, © Santos-Díez
© Santos-Díez

© Santos-Díez © Santos-Díez © Santos-Díez © Santos-Díez + 24

© Santos-Díez
© Santos-Díez

Text description provided by the architects. First Prize of the College of Architects of Málaga in the Public Facilities category, and First Prize in the Young Architects category.


Knowledge is not in books… it is in the act of reading…

“A person gets a book and walks alone into the light, there begins a library.”

Reading next to a tree, among them, about them…

© Santos-Díez
© Santos-Díez

Addressing these situations, the project seeks and relies on nature to give an answer to two levels of needs. To present a tree beside which to read, on which to study…

To bestow a green oasis of nature in a harsh urban landscape that needed it. We thus turn into users of the building both those who are inside and the citizens who walk outside. With the purpose of accompanying and protecting the public space, the building is designed on two levels only. The first level is on the lowest level of the slope, and the second is the only one facing Lucientes street.

© Santos-Díez
© Santos-Díez

The landing ramp on the north side, running next to vegetation, produces a fragmentation in the intervention when it joins Lucientes street by a set of stairs. This separates the entrances to the library, towards the greenery, and the entrance to the auditorium and exhibition hall.

Thus, the project not only functions as a library. It offers the neighborhood two facilities to be used independently: auditorium and library. The auditorium, with an exhibition area that serves as a foyer, is located in the basement, with ventilation and lighting on the west side, with room for up to 80 people.

© Santos-Díez
© Santos-Díez

The library is oriented to the north to achieve a more uniform light. The entrance area and reception, on the lowest level, are next to the grass and the trees, and accompany the areas devoted to more relaxed  reading like the journal library and the loan and consultation area.

The administrative area is towards the interior, with lighting and ventilation facing Lucientes street. The children’s room is located in the most protected area of the library and faces a small courtyard.

© Santos-Díez
© Santos-Díez

The study areas are on the upper floor, which is 4 meters high. This level is broken into three areas, each with a different atmosphere, from the general reading room, to a darker and more intimate study room, or a louder audiovisual area. They are all interconnected by a circulation that also offers the possibility of small nooks in which to read.


© Santos-Díez
© Santos-Díez

The services and archive area is towards the south facade. It is linked to the reception and loan area through a small freight elevator. The south facade, fragmented in these three sections, is treated as white canvases levitating towards the sun.

Floor Plan 1
Floor Plan 1

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
CDG Arquitectos
Office
Cite: "“Manuel Altolaguirre” Municipal Library / CDG Arquitectos" [Biblioteca Municipal “Manuel Altolaguirre” / CDG Arquitectos] 14 May 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/371977/manuel-altolaguirre-municipal-library-cdg-arquitectos/> ISSN 0719-8884