the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. United States
  5. hanrahanMeyers architects
  6. Won Dharma / hanrahanMeyers architects

Won Dharma / hanrahanMeyers architects

  • 01:00 - 13 May, 2013
Won Dharma / hanrahanMeyers architects
Won Dharma / hanrahanMeyers architects, © Michael Moran / ottoarchive.com
© Michael Moran / ottoarchive.com

© Michael Moran / ottoarchive.com © Michael Moran / ottoarchive.com © Michael Moran / ottoarchive.com © Michael Moran / ottoarchive.com + 33

© Michael Moran / ottoarchive.com
© Michael Moran / ottoarchive.com

Text description provided by the architects. The Won Dharma Center, USA, is a 28,000 square-foot spiritual and recreational retreat in Claverack, New York for the Won Buddhists, a Korean organization that emphasizes balance in one's daily life and relationship to nature. The center is located on a 500-acre site on a gently sloping hill with views west to the Catskill Mountains. The buildings for the Center, including permanent and guest residences, an administration building and a meditation hall, are sited as far as possible from the local rural access road, and oriented west and south to maximize views and light. The symbol of the Won organization is an open circle, suggesting both a void without absence and infinite return. The buildings are organized around the dual concepts of void and spiral.

© Michael Moran / ottoarchive.com
© Michael Moran / ottoarchive.com

The clients requested that the architects design the retreat using as many natural materials as possible, to be in harmony with the rural character of the region. The architects selected wood as the best material to address the client’s philosophy. With the Buddhists’ meadow planting agenda for the future remediation of the built area of the site, the architects installed cedar screens at all of the building porches to further the goal of designing buildings that merge with the landscape. The screens recreate the dappled effect of sunlight coming through tree canopies, while also providing solar protection.

© Michael Moran / ottoarchive.com
© Michael Moran / ottoarchive.com

The 3,000 square-foot Meditation Hall is conceived as a simple rectangular void and a lightweight frame to the natural surroundings. Its wooden structure is exposed on three sides to form entrance and viewing porches, while the interior offers expansive views of the mountains.

© Michael Moran / ottoarchive.com
© Michael Moran / ottoarchive.com

The four residential buildings include the dining hall/ administrative building, and three residential dormitories for guests and permanent residents. The design of the residential buildings draws on the formal organization of grass-roofed Korean farm-houses, loosely clustered and organized internally around a single central void. The roof shapes of the 4,000 square-foot residence buildings transform in section around a spiral organization, from a simple slope in section to a complex triangulated geometry where the roof transforms into an open-air entrance porch. The internal organization of the residence buildings allows silent walking meditation from courtyard to courtyard. The courtyards act as passive cooling systems, and when the sliding doors facing the courtyards open, cross ventilation through the public areas and guest rooms provides passive cooling. All of the residential buildings are wood construction, like the Meditation Hall, and deeply shaded to the west and south to allow natural daylighting without excessive heat gain.

Floor Plans
Floor Plans
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Won Dharma / hanrahanMeyers architects" 13 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/371099/won-dharma-hanrahan-meyers-architects/> ISSN 0719-8884