the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. Spain
  5. Taller Básico de Arquitectura
  6. 2010
  7. Biokilab Laboratories / Taller Básico De Arquitectura

Biokilab Laboratories / Taller Básico De Arquitectura

  • 01:00 - 7 May, 2013
Biokilab Laboratories / Taller Básico De Arquitectura
© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas
  • Architects

  • Location

    01510 Miñano Mayor, Álava, Spain
  • Architect in Charge

    Javier Pérez Herreras, Javier Quintana De Uña
  • Area

    3428.0 sqm
  • Project Year

    2010

© José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas + 20

  • Collaborators

    Javier Pérez Herreras, Javier Quintana De Uña, Edurne Pérez Díaz De Arcaya, Xabier Ilundain Madurga, Leire Zaldua Amundarain, David Santamaria Ozcoidi, Laura Elvira Tejedor
  • Construction Manager

    Javier Pérez Herreras, Javier Quintana De Uña, Edurne Pérez Díaz De Arcaya
© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas

Text description provided by the architects. Two boxes in the air and a structure as architecture

The technologic Park of Vitoria colonizes a little bit of nature. The quality of the site and its steepness make us question where to build. Two boxes made from air rise above the slope. The structure become architecture carries on its shoulders these boxes, showing a new plane. This new place is signed by the novelty of the time of this research center.  We investigate new ways of entering new places. Our place appears on a new level, determined by a four-legged and colorful structure. Two hollow boxes of concrete inhabit this new place on the structure. The whole complex in a permanent flight reveals a new gravity. 

© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas

Quadruped anatomies

The metallic structure that raises the boxes in the air is a quadruped structure. Its two horizontal elements form a cross inscribed in the square floor of the boxes. The sides of these floors measure twelve and thirteen meters respectively. The horizontal beams are two IPE 500 where the boxes rest, avoiding any interlocking. Consequently, the structure is visible in its entirety. The ends of the beams join four vertical elements respectively, which become the legs of this quadruped anatomy. Legs are as wide as beams, managing a continuity that makes all the pieces be understood as a unique element. Different lengths of the legs are required because of the elevation of the boxes over the slope, which remains unaltered. Each quadruped structure is painted in deep red.  

© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas

The structure of the box

Concrete boxes rest on quadruped structures. As mentioned before, these structures avoid the alteration of nature. The box is thought as a second structure that replaces walls with beams and roofs with double slabs. The vertical faces of the box are beams as high as the box. These wall-beams have only one hole, defined by the maximum dimensions that let the beams work properly. The horizontal face of the box is a reinforced double slab. Outside, the concrete structure is visible on all faces of the box. Inside, plasterboards cover the structure. The window frame, drawn as a single line, stays hidden between both sheets. Its disappearance enables a simultaneous lecture of upper and back sides of the box. The gap between sheets, both in walls and slabs, contains all building systems, as plumbing, electricity, voice and data. This net of systems solves the flexibility needed by the laboratory for its continuous transformation.   

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Taller Básico de Arquitectura
Office
Cite: "Biokilab Laboratories / Taller Básico De Arquitectura" 07 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/369274/biokilab-laboratories-taller-basico-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments