We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

“INTRAS” Center for the Mentally Disabled / Amas4arquitectura

“INTRAS” Center for the Mentally Disabled / Amas4arquitectura

Courtesy of Amas4arquitecturaCourtesy of Amas4arquitecturaCourtesy of Amas4arquitecturaCourtesy of Amas4arquitectura+ 30

  • Architects: Amas4arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area:  770
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2009 Year:  2009
  • Technical Architect:Lucio Monje Ahijado
  • Structures:B&P Servicios de Ingeniería
  • Building Services:Grado Ingeniería
  • Client:Fundación INTRAS
  • Construction:Construcciones San José S.A.
  • Architects:Javier López de Uribe, Fernando Zaparaín, Fermín Antuña, Eduardo García
  • Collaborator:Pablo Guillén Llanos
  • City:Toro
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

Text description provided by the architects. Located on a steep and elongated slope facing a public park, the project involves construction of the building of the Foundation and a municipal open sports court; it is located in a peripheral environment where generic housing blocks, single family self-built houses, and agricultural buildings in process of abandonment, coexist.

Elevation
Elevation

We establish a semi-buried plinth that evens the ground and organizes the various entrances to the building. On it emerges a screen of the same material, which states its uniqueness to the park, where it dematerializes into a deep facade split into different planes, where a series of terraces and spaces used as filters are responsible for providing the south facade with its mentioned character. Large terraces appear, along with cantilevers that provide shade on the enclosures. Those accompanying longitudinal balconies frame the views, as well as the landscape, from the architecture.

Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

The supporting structure of highly textured concrete is designed with the intention of highlighting these spatial and perceptive characteristics; it participates in the set of filters and sequence of screens that define the building. It is equally perceived both from the exterior and from the interior. Its counterpoint is established by the blue and white polycarbonate skin, capable of solidifying and filtering the natural light that illuminates the interior spaces.

Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

This meditated economy of materials with which the center is built, is characterized by its durability and easy maintenance. “Low technology” building systems allow us to develop a passive, energy efficient strategy from simple principles, like the accumulation of heat in walls with a high thermal inertia, facade ventilation through filtration in joints, cross ventilation in circulation areas with controlled dimensions, etc… We have only required a careful construction.

Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Travesía de la Virgen de Gracia nº2, Toro, Zamora - Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "“INTRAS” Center for the Mentally Disabled / Amas4arquitectura" [Centro para personas con discapacidad mental “INTRAS” / Amas4arquitectura] 06 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/368694/intras-center-for-the-mentally-disabled-amas4arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.