the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Peru
  5. Vertice Arquitectos
  6. J4 Houses / Vertice Arquitectos

J4 Houses / Vertice Arquitectos

  • 01:00 - 2 May, 2013
J4 Houses / Vertice Arquitectos
Courtesy of Vertice Arquitectos
Courtesy of Vertice Arquitectos
  • Architects

  • Location

    Lima, Peru
  • Architect in Charge

    Arq. Luis Miguel Becerra de la Fuente, Arq. Hernani Canessa Lohmann, Arq. Sandro Moro Miranda
  • Area

    279.58 sqm

Courtesy of Vertice Arquitectos Courtesy of Vertice Arquitectos Courtesy of Vertice Arquitectos Courtesy of Vertice Arquitectos + 26

Courtesy of Vertice Arquitectos
Courtesy of Vertice Arquitectos

Text description provided by the architects. We were faced with a plot of land shaped as a quarter of a circumference that had a height difference of 5.50 meters on the curved side. This side has a privileged view of the sea. In addition, we were conditioned by the construction regulations which enabled us to build two terraced levels.

J4 Houses / Vertice Arquitectos, Courtesy of Vertice Arquitectos
Courtesy of Vertice Arquitectos

The project is based upon two containers, which have been cut, in order to adopt a “mineral” form. These different volumes have been designed to overhang in order to avoid the use of great contention walls and to create useful spaces beneath them. They also define the entrance to the house.

Courtesy of Vertice Arquitectos
Courtesy of Vertice Arquitectos

The first volume, located at the highest point of the plot, hosts the main bedroom and has a one level. The second volume, located at the lowest height, has two floors, beneath of which the parking area situated.

Courtesy of Vertice Arquitectos
Courtesy of Vertice Arquitectos

Access to the house is through a slopped garden that leads to the entrance hall, space which articulates both volumes. It takes us to the more intimate area of the entrance level and to the stairs. Through the stairs we reach, in first place, the main bedroom and then the social area of the house, located at the highest height level.

Courtesy of Vertice Arquitectos
Courtesy of Vertice Arquitectos

Due to the existing coast regulations all exterior walls are painted white and contention walls are veneered with concrete tiles. Frameworks have been finished in a steel blue look.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Vertice Arquitectos
Office
Cite: "J4 Houses / Vertice Arquitectos" 02 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/367210/casas-j4-vertice-arquitectos/> ISSN 0719-8884