We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Beach House in Ses Oliveres / Toni Girones

Beach House in Ses Oliveres / Toni Girones
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
Cadaqués, Spain
  • Architects: Toni Gironès
  • Area Area of this architecture project Area:  394 Area:  394
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012 Year:  2012
  • Photographs photographs:  Aitor EstévezPhotographs:  Aitor Estevez

© Aitor Estévez© Aitor Estévez© Aitor Estévez© Aitor Estévez+ 28

  • Collaborator:Maria Canel
  • Technical Architect:Carles Quirch
  • Structural Engineer:Estudi Xv S.C.P
  • Services:Oriol Vidal Ingenieria S.L.P
  • Promotor:Gómez Rahola Carlos, Segura López Gemma
  • Construction Engineer:Serinyana Gispert Valentin
  • Budget:424.753,00 €
  • Architect In Charge:Toni Gironès Saderra
  • City:Cadaqués
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

Text description provided by the architects. The secular action of Cadaqués population interpreting the natural space and setting out the stone terraces in a dry process for the planting of olive trees and grapes, it is a morphologic characteristic of “Cap de Creus”. The course of time and the scanty means, they thought a technique and trace the system ground rules that optimize the natural resources.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

In an olive grove placed at the limit of “Ses Oliveres” beach and a certain distance of the old part of the village, is where that residence is projected. The stone terraces are parallels a the old stream that canalize the “tramontana” dry wind and, following the slope turn to west to receive the freshness of “garbí”… walls between 40 and 70-cm-high that with separations between 4 and 5 metres help to exceed the original drop of the topography, placed to continue the line of minimum slope. About 15 olive trees, 10 pines, 5 cypress and 2 mimosas, form the vegetal mass that crosses the plot from the east to the west, leaving a north gab that, as one, answer to the more elevated heights since where we meet again the sea.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

The house do not use up all the regulatory height because it searchs the horizon between the ground and the olive leaves. New horizontal planes from the old stream since the overhead of the plot turned up, passing through a ground floor that, as a gab inside the dig rock and the pre-existing olives, has a good thermal inertia and crossed ventilation agreed with the dominant winds. The structure of the bearing wall is drawn up tangent to the original structure of the agricultural construction… The terraces that were removed to build the new topography go back adapting itself to other needs, taking roots of the act of living again in the place.

Plan
Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Beach House in Ses Oliveres / Toni Girones" 04 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/366858/beach-house-in-ses-oliveres-toni-girones> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.