the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. Tense Architecture Network
  6. Residence in Kifissia / Tense Architecture Network

Residence in Kifissia / Tense Architecture Network

  • 01:00 - 26 April, 2013
Residence in Kifissia / Tense Architecture Network
Residence in Kifissia / Tense Architecture Network, © Filippo Poli
© Filippo Poli

© Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli + 16

© Filippo Poli
© Filippo Poli

Text description provided by the architects. The residence's plot is small and an adjacent building almost blocks the southern sun. The main part of the field should remain free and become the residence itself: an austere prism, centrally supported, hovers above theliberated ground.At first, an area was defined: a cubic shell of plants creates a limit for the house. In order to reside, ones withdraws in. Three metallic columns support a net of inox ropes where plants have already started to climb in order to generate a volume equally important to the house’s prisms.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

When the plants are grown the green screen will be penetrated only by the black, central column of the concrete shelter. The basalt-watery surface on which it is based reflects the light in the interior. Exposed concrete is dark tinted where a greater depth, a sense of anchoring was necessary. Artificial light is cautiously managed in order to protect the night and the intimacy that dim light offers.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The shell remains intact towards the main façade. The public image of the residence will eventually recede behind the plants and the house will claim the whole field. The vigorously detached prism lets the sun enter and functions as a shelter: living space lies beneath. When the sliding panels retreat, the merging with the garden is complete.

Section
Section

The space that the elevated prism creates is the main compositional gesture. The manner that this gesture is performed is crucial:  it is the manner through which the hovering prism is supported by the central column. A calm tension is realized, a simple yet clear correlation of forces. The synergy between structural and architectural design gives a residence where the shell is not more important than its field. Those are juxta-posed: one to one.

View the complete gallery

About this office
Tense Architecture Network
Office
Cite: "Residence in Kifissia / Tense Architecture Network" 26 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/365293/residence-in-kifissia-tense-architecture-network/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.