the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Jose Alfonso Quiñones Ríos
  6. 2010
  7. Casa Del Río / Jose Alfonso Quiñones Ríos

Casa Del Río / Jose Alfonso Quiñones Ríos

Casa Del Río / Jose Alfonso Quiñones Ríos
Casa Del Río / Jose Alfonso Quiñones Ríos, © Erick Reyes
© Erick Reyes

© Erick Reyes © Erick Reyes © Erick Reyes © Erick Reyes + 24

  • Architects

  • Location

    Mexico
  • Architects in Charge

    José Alfonso Quiñones Ríos, BAAQ´
  • Collaborator

    Luis Fernando Muñoz Pérez
  • Project Area

    290.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

© Erick Reyes
© Erick Reyes

Text description provided by the architects. The house was built in an area south of Mexico City in the old town of La Magdalena, adjacent to the river of the same name. The Magdalena River descends from the forest of Los Dinamos, and is the last living river in Mexico City.

© Erick Reyes
© Erick Reyes

This location and the proximity to the river give very specific characteristics to the land, despite the fact that it has been overtaken by the city, it still preserves an immediate country environment.

© Erick Reyes
© Erick Reyes

The natural topography of the land has a slope towards the river from 25% in the first 7 meters and then reaches an almost completely flat area, where the house is located. The trapezoidal polygon and a 2 meters restriction between buildings provoked a scheme that naturally followed the shape of the terrain.

© Erick Reyes
© Erick Reyes

The space was designed as the home of a young family of 5 members, an architect (dad), a doctor (mom), a boy (5) and two girls (8.1). The program should cover workspaces for each adult, specifically a workshop, a study area, a family room and a large entertaining area.

Section
Section

Access from the street is located in the upper level and done through a bridge that reaches an open vestibule from which you can go down to the courtyard where the access door to the house is, or continue to the terrace.

© Erick Reyes
© Erick Reyes

The upper floor is divided in two spaces, the upper level of the glass volume which houses the studio and a game salon and a great terrace with views over the river and forest. On the ground floor the private areas are developed, service, and family life. The latter are located in the crystal volume and the bedrooms are located to the south in the volume of concrete.

© Erick Reyes
© Erick Reyes

One of the premises to be established was that users could perceive the existence of the river from anywhere in the house. Visually it is achieved with a rooftop terrace of the private area, and audibly the sound of the river can be heard throughout the whole house.

© Erick Reyes
© Erick Reyes

The design identifies three predominant elements of the site. The river as a visual and auditory element, the high trees sketching shadows and setting a vertical rhythm and the hill that rises across the river.

© Erick Reyes
© Erick Reyes

The duality and contrast of the two main materials respond to a proposal to divide the specific activities that happen inside the house, grouping them in coexistence activities and individual activities.

© Erick Reyes
© Erick Reyes

The living area is kept in a single transparent atmosphere, and the volume of concrete containing the individual spaces. The use of light changes drastically from the private to the public, in the private the light is handled in a timely manner and in the public space it blends with the outside. The house haves a water recycling system that takes the water from the showers to be used at toilets and for cleaning, after a simple treatment for odor control.

Site Plan
Site Plan

View the complete gallery

About this office
Jose Alfonso Quiñones Ríos
Office
Cite: "Casa Del Río / Jose Alfonso Quiñones Ríos" [Casa Del Río / Jose Alfonso Quiñones Ríos] 26 Apr 2013. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <https://www.archdaily.com/364812/casa-del-rio-jose-alfonso-quinones-rios/> ISSN 0719-8884