New Cervelló School / BCQ Arquitectura

New Cervelló School / BCQ Arquitectura
Courtesy of BCQ Arquitectura
Courtesy of BCQ Arquitectura
Cervelló, Spain
  • Architects: BCQ Arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area:  2974 Area:  2974
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012 Year:  2012
  • Photographs Photographs:  Courtesy of BCQ Arquitectura

Courtesy of BCQ ArquitecturaCourtesy of BCQ ArquitecturaCourtesy of BCQ ArquitecturaCourtesy of BCQ Arquitectura+ 19

  • Collaborator Architects:Jordi Sánchez, Gonzalo Martínez
  • Structural Calculation:Eskubi-Turró Arquitectes
  • Architect In Charge:Toni Casamor, David Baena, Manel Peribáñez, Maria Taltavull
  • City:Cervelló
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
Courtesy of BCQ Arquitectura
Courtesy of BCQ Arquitectura

Text description provided by the architects. This is a friendly school that encourages domestic and family treatment among students and teachers. The horizontal and serene buildings sit naturally in the field. The building aspect of clean form reflects the clarity of their role: they are the platform for teaching.

Courtesy of BCQ Arquitectura
Courtesy of BCQ Arquitectura

The new school is located at the end of the street Santa Anna, one of the main streets of the town, bordered by Cervelló River. The building, with the main entrance from the street, stood aligned with the street, as one of the most relevant parts of the building.

Courtesy of BCQ Arquitectura
Courtesy of BCQ Arquitectura

The building consists of a 3 stories-main body and a 1 story-secondary body which is parallel to the main building and has its own access. Both buildings integrate topographically, visually and functionally in the site. 

The main building is presented as a simple and compact volume containing the entire education programs, administration and common uses. The second building contains the gym and locker rooms, which can be used independently out of school hours. It faces the arena and the playground on the south. The rooftop of the gym is accessible from the ground floor of the school and the street Font de la Flàvia, becoming students’ access courtyard at peak hours.

Courtesy of BCQ Arquitectura
Courtesy of BCQ Arquitectura

All outdoor playgrounds are well oriented and related to the green area adjacent to Cervelló River. In fact the forest extends into the school for the students to appreciate the value ​​of nature and the freedom during their spare playing time.

Courtesy of BCQ Arquitectura
Courtesy of BCQ Arquitectura

The project arises from the geometric and functional simplicity, effectiveness of prefabricated construction system, and a rigorous approach to the facilities in the aspect of energy efficiency which facilitates the management and the maintenance.

First Floor Plan
First Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cervelló

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Cervelló School / BCQ Arquitectura" 24 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/363824/new-cervello-school-bcq-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.