the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Liebel Architekten BDA
  6. 2010
  7. Affalterwang / Liebel Architekten BDA

Affalterwang / Liebel Architekten BDA

  • 01:00 - 24 April, 2013
Affalterwang / Liebel Architekten BDA
Affalterwang / Liebel Architekten BDA, © Michael Schnell
© Michael Schnell

© Michael Schnell © Michael Schnell © Michael Schnell © Michael Schnell + 13

Stone on stone

A barren area with a stone-filled soil, which only enables underground levels up to a depth of 1 m to be built. And a plot of land that is constricted by stables, which only allow good light from the southern side. Based on these circumstances, it was decided that this new build would be a split-level house!

© Michael Schnell
© Michael Schnell

The advantages?

All individual rooms on the first floor, which are north facing, receive enough sun from the south as a result of the split-level concept.

Similarly, the study in the "cellar area" also gains space and light from a deep-set courtyard.

© Michael Schnell
© Michael Schnell

Since in the split-level house the individual levels are staggered, the ground floor is 1.5 m above ground level. In the living/dining area you are therefore sitting – inside as well as outside – at treetop height, which creates a wonderful atmosphere. Despite the height difference, there is direct access to the garden: a slightly raised slope directly in front of the patio leads down to the green area and is enthusiastically used by children to play in summer and winter!

© Michael Schnell
© Michael Schnell

The rooms are well-lit and the carefully thought-out details are subtly but effectively emphasised. For example, the floor-level window in the living room hides the neighbours and provides an atmospheric view into the green foliage. At the same time it captures the low-lying evening sun and immerses the living room in an ambient light.

© Michael Schnell
© Michael Schnell

Incidentally: the stones that, as expected, were found when excavating the foundation pit were incorporated in the preliminary stages in the building design: they can now be found in the natural stone facade and the sloping garden!

Section
Section

View the complete gallery

Cite: "Affalterwang / Liebel Architekten BDA" 24 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/363607/affalterwang-liebel-architekten-bda/> ISSN 0719-8884
© Michael Schnell

Affalterwang住宅 / Liebel建筑师事务所BDA