All
Projects
Products
Events
Competitions

The Polite House / JVA

The Polite House / JVA
© Lars Evanger
© Lars Evanger

© Lars Evanger © Lars Evanger © Lars Evanger © Lars Evanger + 27

Houses  · 
Trondheim, Norway
  • Architects Authors of this architecture project JVA
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2012
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Equitone, Etex Colombia, Pizarreño
  • Primary architects

    Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Ane Sønderaal Tolfsen, Claes Cho Heske Ekornås, Paul-Henri Henn
  • Consultants

    Byggmester Hans Helseth AS
  • Client

    Tonje Evanger, Tom Arne Pedersen
More Specs Less Specs
© Lars Evanger
© Lars Evanger

Text description provided by the architects. Situated in the residential area of Havstein, this compact single family house is overlooking the fjord and city of Trondheim. The house has a modest and abstract formal character in a neighbourhood with various density and architectural expressions. Regulated minimal distance to adjacent road is maintained by the shifting geometrical shape of the house. The shift also obtains a significant view for a neighbour up the hill. These two obstructions – road and neighbour – gave the house its characteristic form.

© Lars Evanger
© Lars Evanger

Strong verticality has emerged from a narrow site. The upright shape gives great views from the living room to the north, and the lifted terrace provides a comfortable outdoor space to the south. The shifted upper level of the house makes intricate spaces inside. The plan is really compact with various functions combined such as play area with hallway, guest with office space and kitchen and living room together. Angled walls and narrow spaces give specific solutions to a dense house. The vase-like expression of the house has emerged from minimal details, along with an exterior and interior cladding in white fiber cement panels. Ceilings are in birch plywood and the floor is made in epoxy terrazzo cast on site which gives a warm atmosphere to the interior.

First Floor Plan
First Floor Plan

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "The Polite House / JVA" 16 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/360410/the-polite-house-jva/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.