MAR – Rio Art Museum / Bernardes + Jacobsen Arquitetura

MAR – Rio Art Museum / Bernardes + Jacobsen Arquitetura

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 35

Rio de Janeiro, Brazil
  • Landscape:Burle Marx e Cia ltda.
  • Lighting:Franco + Fortes – Lighting Design
  • Facilities:ADDAGE Engenharia e Planejamento / Install Ltda.
  • Structure:Cerne- Engenharia e Projetos/ GOP – Gabinete de Organização e Projectos
  • Acoustics:Roberto Thompson Motta Arquiteto Ltda
  • Air Conditioning:Clima Engenharia, LTDA.
  • Windows And Frames:QMD Consuiltoria
  • Waterproofing:PROASSP Assessoria e Projetos
  • Firefighting Consultants:ML Proteção Contra Incêndio LTDA
  • Electronic Systems:Bosco & Associados LTDA
  • Signs:Jair de Souza
  • Soundings:Audium Áudio e Acústica
  • Lighting Protection Systems:Instal Engenharia Ltda.
  • Sustainability:CTE inteligência 360º
  • Managements:Engineering
  • Contractor:Concrejato
  • Images:Metro ao Cubo
  • Iniciativa :Prefeitura da Cidade do Rio de Janeiro
  • Criação E Realização:Fundação Roberto Marinho
  • Interiors:Bernardes + Jacobsen Arquitetura
  • Interiors Architect:Eza Viegas
  • Interiors Team:Isabel Beloniel, Luiza Torres Homem
  • Site Area:2300 m²
More SpecsLess Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. Our challenge was to unite tree existing buildings with different architectural characteristics to house the Museu de Arte do Rio, the school “A Escola do Olhar” as well as cultural and leisure spaces. The existing buildings, the palace Palacete Dom João”, the police building and the old central bus station of Rio, connected shall be part of the major urban redevelopment in the historic downtown of Rio de Janeiro. For each construction we analysed different levels of preservation.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Planta 3º PavimentoElevationFluid Roof DiagramSchematic Section+ 35

The first step was to establish a flow system allowing the Museum and school to work in an integrated and efficient manner. Therefore we proposed the creation of a suspended square on the police building rooftop, which will unite all accesses and host a bar and an area for cultural events and leisure. Consequently, the visitation will be from top to bottom.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

It was established that the palace, due to its large ceiling height and structure free plan should hold the exhibition areas of the museum. The police building shall be used for the school, auditoriums, multimedia exhibition areas, administration areas and employee areas of the complex.

Building Diagram
Building Diagram
Modelo
Modelo

The stilts, currently used as an access to the road, will turn into a large foyer for entire complex, and will hold the sculpture exhibition areas. Access will be controlled between the two buildings, characterizing this empty space as internal, open and covered. The marquee of the Road, heritage element listed by the City, will be used for lavatories, store and region of loading, unloading and deposits. The connection and circulation of visitors between the two buildings, in the form of a suspended catwalk will belong to this new building, featuring the most unusual state possible.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

For the police building, we propose the suspension of the last floor to balance the height of the two buildings as well as the replacement of the masonry closing façade profiles using translucent glass, making the structural system of indented columns visible and revealing the stilts. Finally as the main mark of the project, we suggested that the suspended square have an abstract and aerial form. A fluid and extremely light structure, simulating water surface waves. A poetic architectural character full of meaning, simple and at the same time modern in regards to the structural calculation.  This element shall be seen near and by far, and from below to who is arriving at the Praça Mauá, from above by those who are at the Morro da Conceição.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:-

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MAR – Rio Art Museum / Bernardes + Jacobsen Arquitetura" [MAR – Museu de Arte do Rio / Bernardes + Jacobsen Arquitetura] 12 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/358695/mar-nil-rio-art-museum-bernardes-jacobsen-arquitetura> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.