the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. India
  5. SJK Architects
  6. 2011
  7. Nirvana Film Office / SJK Architects

Nirvana Film Office / SJK Architects

  • 01:00 - 9 April, 2013
Nirvana Film Office / SJK Architects
Nirvana Film Office / SJK Architects, © Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri
© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri

© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri © Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri © Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri © Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri + 20

Text description provided by the architects. Nirvana is an office space for an ad film production company.  A film production firm that thinks out of the box.  Their films are a surprise – an unexplored humane perspective on a product. Their workspace is based on the thought that the connection of synapses creates ideas – not privacy or isolation.

© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri
© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri

The “box” for Nirvana emerged, as with all urban buildings, out of a small corner plot in the heart of the busy neighbourhood of Indiranagar in Bangalore. Optimizing space, site setbacks, allowable FSI for a commercial project, are given, in gaining 8000 sq.ft of built up area on a site of 3000 sq.ft. The building was built within a budget of 2.25 Crores (inclusive of all services & interiors).

© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri
© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri

However, this project explores the possibilities inherent in a commercial building despite the constraints of real estate.  The resulting urban typology overturns all norms – using almost NO electricity – for light or ventilation. The Core of this box is the N-S connector staircase that slices through the building with a huge skylight above, suffusing it with sunlight and natural ventilation much like a courtyard would in another typology.

© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri
© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri

The divisions of work and non work, outside and inside are obliterated by the presence of the staircase core.  The façade further facilitates the connections to the outside with the solid glass and open-able acrylic louvers. Thus the louvers, opaque and solid, open in unison to allow the breeze in, modulating light, wind and rain. The notion of wall and window is interchanged, leading to a dynamic façade. The window is solid, the wall transparent and open.  These louvers, built of 100% Acrylic solid surface sheets, were customized, and used as an exterior element for the first time in India. 

© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri
© Pallon Daruwalla & Shimul Javeri Kadri

The staircase core needed a permeable flexible device, to allow light & ventilation, and yet block out rain and peering neighbors. This 18’ high wood & clear acrylic “jali” is actually a set of 6” wide louvers interlocked into each other, capable of moving in unison, again, and opening to ventilate the stairwell. The solid black bathrooms, the only space that demands privacy, were created to contrast completely with the suffused light quality of the rest of the building.

Floor Plan
Floor Plan

The studied lightness of structure and material – no beams, and three materials – wood, concrete and glass produces a building where light and shadow, thought and interaction become the protagonists. A contemporary building that ignores any “isms” and stands for innovation, sustainability and pluralism (all stylistic features co-exist – classical chairs, kitschy graphics, old world windows). The project’s success is revealed with the production team’s comments “We work longer hours & look forward to coming to work. We love the light and its everywhere”.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
SJK Architects
Office
Cite: "Nirvana Film Office / SJK Architects" 09 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/356876/nirvana-film-office-sjk-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments