the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museums & Exhibit
  4. The Netherlands
  5. Benthem Crouwel Architects
  6. 2012
  7. Amsterdam Museum / Benthem Crouwel Architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Amsterdam Museum / Benthem Crouwel Architekten

  • 01:00 - 27 March, 2013
Amsterdam Museum / Benthem Crouwel Architekten
Amsterdam Museum / Benthem Crouwel Architekten, © Jannes Linders
© Jannes Linders

© Jannes Linders © Jannes Linders © Jannes Linders © Jannes Linders + 13

© Jannes Linders
© Jannes Linders

Text description provided by the architects. In the first phase of the renovation the Amsterdam Museum is enriched with a short tour; ‘Amsterdam DNA’. Due to this short tour visitors are able to get a good impression of Amsterdam’s history in less than an hour, making a visit to the Amsterdam Museum more accessible. To create the short tour a design is made for a section of the museum. Keeping in mind the expected increase in the number of visitors, the functionality of the whole complex has been taken into account. A master plan is made, wherein the current routing will be alternated.

© Jannes Linders
© Jannes Linders

The Amsterdam Museum is a building with a long history. The former convent and orphanage has been converted into a museum in the late 60s of last century. In subsequent decades small adjustments were made to the building regularly. Hence, the building has illogical routing and is an accumulation of styles from different periods. To leave the building as intact as possible and to prevent more contemporary elements to be added, a modest, neutral approach is opted for the new design.

© Jannes Linders
© Jannes Linders

The first phase of the Amsterdam Museum renovation entails a new centralized entrance, two educational areas for the ‘Small orphanage’ and an auditorium. By adding a bridge and a passage in the basement, different parts of the building are connected, which generates a logical, continuous routing through the museum. The new entrance is now an explicit starting point for both temporary and permanent exhibitions.

© Jannes Linders
© Jannes Linders

In the new entrance area, all required functional elements are brought together. The floor, stairs, desks, wardrobe and toilets are included herein and all finished with oak wood, material which is already used in the current building. For the areas in the basement bright colors and mirrors are used, so that the absence of daylight is hardly noticed. Two existing entrances became due. The new entrance is now clearly visible and prevents any confusion about its location. Visitors are once again easily able to find their way to and through the museum.

© Jannes Linders
© Jannes Linders

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Amsterdam Museum / Benthem Crouwel Architekten" 27 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/350581/amsterdam-museum-benthem-crouwel-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.