Hewlett Street House / MHN Design Union

Hewlett Street House / MHN Design Union

Courtesy of MHNDUCourtesy of MHNDUCourtesy of MHNDUCourtesy of MHNDU+ 32

Sydney, Australia
  • Architects: MHN Design Union
  • Area Area of this architecture project Area:  332
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
Courtesy of MHNDU
Courtesy of MHNDU

Text description provided by the architects. The underlying design intent was toexplore the notion of “prospect and refuge” within a contemporary family house and then to apply the idea to a specific site near Bronte Beach.

Courtesy of MHNDU
Courtesy of MHNDU

The “prospect” were the constantly changing beach and coast views to the south of the site. The “refuge” was the other contrasting character where we created introspective spaces that provide a sense of sanctuary and enclosure.

Courtesy of MHNDU
Courtesy of MHNDU

These two driving desires for the house were accommodated through devising two sculpted concrete forms responding to their particular use and orientation. The forms are rounded at the edges similar to tubes which are independent of each other enabling the upper tube to twist towards the view while the lower tube orientates to the street.

Courtesy of MHNDU
Courtesy of MHNDU

The upper tube containing the living spaces is open ended and carved out which allows the northern winter sun to penetrate deeply into the space while allowing an unimpeded outlook to the southern view. The form also provides efficient passive ventilation drawing the prevailing nor’ east breeze through the house.

Courtesy of MHNDU
Courtesy of MHNDU

On the two lower levels the character of the spaces changes to places of privacy and refuge. The middle tube houses the bedrooms, each with a different aspect and outlook. The lower level has a cave like atmosphere with the room formed by a cut bedrock wall and a dark stone floor connecting the internal and external spaces. The pool provides a water element spanning between the rock wall and the garden.

Courtesy of MHNDU
Courtesy of MHNDU

The house boldly sits as a modern insertion into the typically poor building stock of its surrounding environment. The context is of varying building styles, scales and materials so the house creates a deliberate contrast in form and colour. The homogenous appearance of the house allows the forms to be emphasised by sun and shadow with the play of light continually shifting and moving with the path of the sun.

Section
Section

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hewlett Street House / MHN Design Union" 24 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/348975/hewlett-street-house-mpr-design-group> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of MHNDU

Hewlett 街道住宅 / MPR设计团队

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.