the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Apool Architects
  6. 2012
  7. Townhouse Oberwall / Apool Architects

Townhouse Oberwall / Apool Architects

  • 01:00 - 21 March, 2013
Townhouse Oberwall / Apool Architects
Townhouse Oberwall / Apool Architects, Courtesy of Apool Architects
Courtesy of Apool Architects

Courtesy of Apool Architects Courtesy of Apool Architects Courtesy of Apool Architects Courtesy of Apool Architects + 11

  • Architects

  • Location

    Berlin, Germany
  • Architect in Charge

    Dominik Franz, Jesper Reinholt
  • Area

    539.0 sqm
  • Project Year

    2012
Courtesy of Apool Architects
Courtesy of Apool Architects

Text description provided by the architects. The found structure of a semi-finished town house within the context of the urban development of central berlin, the district of >friedrichswerder< based on the guidelines >planwerk innenstadt<, was radical reconsidered and dismantled.the structure of the building, which was at the extended shell stage, was stripped down and revised. the new design intensifies the vertical principle of the townhouse model on a narrow plot to the extreme. the white building shell is made of high-gloss painted aluminium panels, it highlights the significance of the abstraction and the vertical aspect of the project. you don´t need any outdoor advertising to highlight the flagship store - the serene surface making the location recognisable and  replacing classic outdoor advertising. the 6.5-metre, fully glazed sliding door that forms the entrance to the store is as tall as the building is wide. within the tight restrictions of a deep and narrow plot, the house achieves generosity through ceiling height of the duplex issue. the two-story fixed glazing and exterior outward-opening doors on the courtyard side have the same dimensions. the qualities of natural light and space are more important than the optimisation  of surface area and flexibility. the panels can be opened like shutters when the studio apartment on the upper floor is in use. the house will be used as a flagship store for the owners fashion label and their second home, the radical simplicity connects the different aspects of  use and creates a clear unit in a diversified neighbourhood.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: "Townhouse Oberwall / Apool Architects" 21 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/347735/townhouse-oberwall-apool-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.