the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Beer Architektur Städtebau
  6. 2010
  7. House with Music Room / Beer Architektur Städtebau

House with Music Room / Beer Architektur Städtebau

  • 01:00 - 14 March, 2013
House with Music Room / Beer Architektur Städtebau
House with Music Room / Beer Architektur Städtebau, © Daniel Mosch
© Daniel Mosch

© Daniel Mosch © Daniel Mosch © Daniel Mosch © Daniel Mosch + 15

© Daniel Mosch
© Daniel Mosch

Text description provided by the architects. In terms of volume and height, the single-family home blends into the surroundings of the garden suburb of Harlaching with its well-spaced residential properties. The eave heights of the neighbouring buildings are adopted in the protruding upper floor; the width of the facade is stepped back accordingly. The house looks out on to the impressively green areas of the estate, the Athener Platz to the north and the verdant planted gardens to the south. Viewed from the neighbouring, very different properties to the east and west, the house appears rather solid, but is nevertheless sculptured to match the scale of these buildings. Due to the spatial concept of linked rooms and terraces, a generous contiguous space, incorporating indoor and outdoor areas, has been created making good use of the relatively small plot measuring around 650sqm.

© Daniel Mosch
© Daniel Mosch

The basement of the building includes a garage, utility rooms and two guest apartments. The ground floor accommodates a kitchen with a small table, a living room with an open dining area and a library with an open fireplace. The family’s more private rooms, a bedroom with a walk-in-wardrobe, a bathroom with a sauna and a small wellness area, and an office are located on the first floor.

© Daniel Mosch
© Daniel Mosch

The second floor is taken up by a spacious music room reaching from the front to the back of the house with a south-facing terrace; it is structured with a tiered skylight and floor-to-ceiling shelving for archiving sheet music. This room has been designed to meet specific criteria in terms of acoustics. All rooms have an outwards orientation to take in their particular views. All of the light and inviting interior rooms, at every level, enjoy the benefit of the parklike surroundings. Controlled ventilation, wall and underfloor heating systems, as well as acoustic features in most rooms contribute towards a pleasant and comfortable living environment.

© Daniel Mosch
© Daniel Mosch

The building has been designed as a composition of cubes which, in terms of scale, are derived from the surroundings. Embedded in the lustrous green of the gardens and surrounded by a framework of hedges, the house towers above the greenery like a stone fortress; however, when standing back, it appears to open up to its surroundings in an almost inviting manner. The building and the ground floor level, including all interior and exterior areas, have been conceived in stone. Maggia Gneiss from the Maggia Valley in Switzerland was selected as the material for these floor coverings and the facade. The house was developed as a concrete construction with a cladding of natural stone on all fascias and soffits. For all vertical surfaces, exterior facades and bathroom interiors, the stone has been cut against the grain and has a striped appearance. All horizontal surfaces, such as the floor covering of the ground floor level, soffits in the facade and window sills, have been cut against the grain and have a cloudlike texture. Continuous layers of stone running around the entire building, combed corner details, minimised horizontal and vertical joints, soffits with solid slabs reflect the skill in the use of natural stone as a construction material. The interior walls have been fitted out with plain white panels. Cherry wood was chosen for the floor coverings on the upper storeys, the colouring and richness of its structure complementing the Maggia stone in a delightful way.

Section
Section

View the complete gallery

Cite: "House with Music Room / Beer Architektur Städtebau" 14 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/343964/house-with-music-room-beer-architektur-stadtebau/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments