the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. Austria
  5. Pichler & Traupmann Architekten
  6. 2012
  7. Eisenstadt Culture Congress Centre / Pichler & Traupmann Architekten

Eisenstadt Culture Congress Centre / Pichler & Traupmann Architekten

  • 01:00 - 9 March, 2013
Eisenstadt Culture Congress Centre / Pichler & Traupmann Architekten
© Roland Halbe
© Roland Halbe
  • Architects

  • Location

    Eisenstadt, Austria
  • Project Leader

    Barbara Aull
  • Design Team

    Neda Afazel, Fábio Miguel Cunha, Christoph Degendorfer, Mario Gasser, Relana Hense, Samuel Kegele, Rasa Navasaityte, Sandy Panek, Isabella Penthor, Jürgen Schneeberger, Andreas Schuchnigg, Milan Suchánek, Wolfgang Windt, Thomas Wolf
  • Area

    9534.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 41

  • Structural Design

    DI Harald WEISS
  • Building Services

    DIE HAUSTECHNIKER Technisches Büro GmbH
  • Lighting Design

    Vedder Lichtmanagement, Munich
  • Cost Calculations

    DI Markus WEINER
  • Building Physics

    DI Walter Prause, Wien
  • Structural Fire Protection

    Norbert Rabl Ziviltechniker GmbH, Graz
  • Surveying

    DI Helmut Jobst und DI Markus Jobst Ges.b.R., Eisenstadt
  • Geotechnics

    3P Geotechnik ZT GmbH, Vienna
  • Water Engineering

    IBW Ingenieurbüro Walcher GmbH, Eisenstadt
  • Traffic Engineering

    Ingenieurbüro DI Christian Grubits, Eisenstadt
  • Façade Technology

    MDE Metal Design Engineering GmbH, Vöcklabruck
  • Gastronomy

    Küchensystem Vertriebsgesellschaft mbH, Vienna
  • Bidding

    Architekt Mag. Johann Schandl ZT-GesmbH, Eisenstadt
  • Site Supervision

    Woschitz Engineering ZT GmbH, Eisenstadt / Vasko + Partner Ingenieure, Vienna
  • General Contractor

    ALPINE Bau GmbH, Zweigniederlassung Burgenland
  • Site Area

    3296 sqm
Section
Section

Urban planning

This project is conceived so that externally it looks like a single entity. This is achieved by wrapping a perforated envelope around large parts of the extension and the existing building. Although this design approach strongly emphasizes the compactness of the building complex, clear references to the urban context are also made.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The major part of the volume is concentrated at the immediate point of connection to the existing building and then steps down to the small-scale structure to the south-east of the planning area.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Stepping the building in height helps to provide sufficient light and air for this area of the city, while the mass of the building responds more to the larger scale of the Osterwiese. The new significance of this area as the eastern forecourt of the Festival Building is both articulated and upgraded in urban planning terms. By cladding it with a continuous transparent screen the building at this point no longer seems like a “rear”. It is even conceivable that projections could be shown here, which would give the Osterwiese the function of an open-air auditorium, a summer outdoor cinema or similar. 

Level 00 Plan
Level 00 Plan

Whatever the case, it is planned to create a good connection between the new extension and Schubertplatz (and consequently to the pedestrian zone). Building a front stairs over the transformer station (on the Osterwiese site) is intended as the town council’s contribution to improving urban circulation. Here an efficient symbiosis is achieved between an overall upgrading in urban planning terms and providing a good connection to the Cultural Centre for visitors who park their cars on the Osterwiese.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The attractiveness of this route is further heightened by the fact that, along almost its entire length, pedestrians have a view inside the Landesgalerie (where the nature of exhibits makes this possible).

© Roland Halbe
© Roland Halbe

On the side facing onto Schubertplatz a U-shaped, courtyard-like area cut out of the two uppermost floors of the building responds to the way the neighbouring buildings are grouped in clusters around courtyard-shaped, indented open spaces.  These indentations, transformed in scale, are encountered again in the foyer in the layout of the cloakrooms, the ticket desks and the bookshop, and on the upper floor in the area of the new bar and the adjoining seminar rooms.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

On the lower floors the new continuous glass front of vertical louvers forms the main façade onto Schubertplatz, where the public character of the building is clearly expressed. The public square flows inside the building, making it a part of public space, while for viewers from outside the foyer is revealed as a place of social interaction.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

A new bridge developed out of this façade uses the existing spatial and structural linking points. In contrast to the existing bridge the new element widens like a funnel towards the foyer on the upper floor.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Below this bridge, analogous to the existing fabric, the new main entrance is conceived in the form of a covered area.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Eisenstadt Culture Congress Centre / Pichler & Traupmann Architekten" 09 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/341836/eisenstadt-culture-congress-centre-pichler-traupmann-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.