the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Architecture
  4. Portugal
  5. COMOCO
  6. 2012
  7. N10-Eiras Sports Facility / Comoco

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

N10-Eiras Sports Facility / Comoco

  • 01:00 - 7 March, 2013
N10-Eiras Sports Facility / Comoco
N10-Eiras Sports Facility / Comoco, © FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra + 42

  • Architects

  • Location

    Coimbra, Portugal
  • Partners in Charge

    Luís Miguel Correia, Nelson Mota, Susana Constantino
  • Area

    2385.0 sqm
  • Project Year

    2012
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

 Our approach to the design of N10-Eiras Indoor Sports Facility was determined twofold: on the one hand by the specific characteristics of the existing industrial pavilion in which we ought to insert our solution. On the other hand by the brief, which asked for three main areas: reception; changing rooms and showers; and a party room.

Exploded Axon
Exploded Axon

One volume was created, organizing the two main areas at both sides of the reception area, which is also where the entrance is located. The new volume thus created occupies the entire width of the existing pavilion, and its own width results from the subtraction of the football field from the pavilion’s total length. The building system defines the materialization of the volume.

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

A porticoed frame made of American pine wood beams and columns creates the basic structure. The infill of this structure, both in the roof as in the walls, is made through the use of MDF boards, assembled in such a way as to perform both structural and formal roles in the overall construction. The raw use of the MDF boards is followed by a straightforward use of white ceramic tiles in the changing rooms and showers, and by the design of the furniture components, which are also made of raw pine wood elements and black lacquered MDF panels.

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

The layout of the illumination devices was designed in order to accomplish an intense and expressive plasticity out of the volume's formal and material characteristics. A tunnel-like element pierces the pavilion's existing wall to announce in the outside the entrance to the facility.

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "N10-Eiras Sports Facility / Comoco" 07 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/341158/n10-eiras-sports-facility-comoco/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments