the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Germany
  5. Beer Architektur Städtebau
  6. 2012
  7. Community Centre / Beer Architektur Städtebau

Community Centre / Beer Architektur Städtebau

  • 01:00 - 28 February, 2013
Community Centre / Beer Architektur Städtebau
Community Centre / Beer Architektur Städtebau, © Fernando Alda 
© Fernando Alda 

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  + 12

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

Set in expansive grounds with an adjoining campsite, the Jochen-Klepper-Haus, a converted villa formerly belonging to the director of a porcelain manufactory, is a highly attractive location well known beyond the region. An architectural competition was initiated to extend the programme by three event halls and the necessary infrastructure with the objective of further developing the venue and making it suitable as a community centre for the Selb-Plößberg district.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

 As a supplement to the historic villa with its colourful clinker facade, the new building has been developed as a timber frame construction which, through its permeability, links indoor and outdoor space and thus maximises the spatial potentials of the site: the existing population of trees and clearings, the villa’s garden to the west and the view out into the surrounding landscape to the east have become reference values of the location. 

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The demand for different room heights is, by following the topography of the site, used to accentuate the hillside position on the outskirts of town; at the same time, the building is perceived as a clear silhouette. Material and form are reduced to the structural minimum, which highlights their expressive character: Slim box beams, used as ceiling members and wall elements, were prefabricated and preassembled off site. The characteristic facade clad in larch strips, on the other hand, was mounted in front of a breather membrane on site.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Community Centre / Beer Architektur Städtebau" 28 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/337966/community-centre-beer-architektur-stadtebau/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments