We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Saavedra House / Juan Alberto Morillas Martín + Francisco Salvador Granados

Saavedra House / Juan Alberto Morillas Martín + Francisco Salvador Granados
© Jesús Granada
© Jesús Granada
Retamar, Spain

© Jesús Granada© Jesús Granada© Jesús Granada© Jesús Granada+ 29

Section
Section

Text description provided by the architects. This site was a 750m2 irregular plot in Retamar, a low density residential area some distance from the city centre. It had planning permission for 1 story at ground level with a maximum surface area of 150 m2. The owners however, were interested in constructing to double this allowed surface.

The solution was to excavate a large patio one full storey high. Over this a round and simple volume is planted that complies with the regulations and which stresses the idea of a box supported at the sides.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The entrance to the house and the bedrooms are built into the storey at ground level. The basement level is dedicated to an open living space which faces the excavated patio. A double height area links the two levels creating a space that articulates the house.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Saavedra House / Juan Alberto Morillas Martín + Francisco Salvador Granados" 03 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/337047/saavedra-house-juan-alberto-morillas-martin-francisco-salvador-granados> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.