the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Birdseye Design
  6. 2012
  7. Cantilever Lake House / Birdseye Design

Cantilever Lake House / Birdseye Design

  • 01:00 - 25 February, 2013
Cantilever Lake House / Birdseye Design
Cantilever Lake House / Birdseye Design, © Westphalen Photography
© Westphalen Photography

© Westphalen Photography © Westphalen Photography © Westphalen Photography © Westphalen Photography + 14

© Westphalen Photography
© Westphalen Photography

PROBLEM

Create a modern lakeside camp aesthetic while maintaining contextual sensitivity.

© Westphalen Photography
© Westphalen Photography

GOALS

  • Design a contemporary architectural language that pays homage to the traditional lakeside camp
  • Establish a sense of privacy in the closely-spaced lakefront construction, while also opening the communal spaces up to the maximum amount of lakefront
  • Provide a path to the lake with an uninterrupted view of the water
  • Avoid creating a dominant structure by using simple forms and a simple material palette

© Westphalen Photography
© Westphalen Photography

CONCEPTUAL SOLUTION

Recess the structure into the existing hillside to avoid an excessively vertical massing while simultaneously creating a walk-out lower level adjacent to the lake. Private spaces are situated in the buried portion of the residence, allowing the open, communal spaces to flow directly into the shoreline through a large glass façade. Simple, orthogonal forms, shed roofs, and a minimalist material palette serve to lessen the impact of the house on the waterfront landscape.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Birdseye Design
Office
Cite: "Cantilever Lake House / Birdseye Design" 25 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/336062/cantilever-lake-house-birdseye-design/> ISSN 0719-8884