the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. GGLLatelier
  6. 2011
  7. Quinta dos Alcoutins / GGLLatelier

Quinta dos Alcoutins / GGLLatelier

  • 00:00 - 18 February, 2013
Quinta dos Alcoutins / GGLLatelier
Quinta dos Alcoutins / GGLLatelier, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 15

  • Architects

  • Location

    Lisbon, Portugal
  • Architect in Charge

    Gabriela Gonçalves, Leonel Lopes
  • Design Team

    Miguel Malaquias, Gary Barber, José Doroana, Ana Braga
  • Structural Engineers

    Betar, Miguel Villar
  • Contractor

    Ultracasa
  • Project Year

    2011
  • Photographs

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The House is inserted on an estate situated at the northern limit of Lisbon, the lot is north-facing with an accentuated decline. 

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A grey volume draws the exterior spaces of the house and rectifies the inclined nature of the terrain, allowing the social areas a better solar exposure, the slanting white volume floats over it, turned away from the exterior limits of the lot and opening over the garden and the swimming pool. 

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The distribution is pragmatic and very clear: The grey volume is filled with the complementary spaces of the house, illuminated by a patio carved in it (Shower room, Spa, Cinema room, Wine cellar and Garage) the white volume is occupied by the main spaces of the house (Lounge, Library, Kitchen and Bedrooms) privileged by the transparency towards the garden and swimming pool. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The rooftop is torn by a white terrace overlooking the Golf-course and the city skyline.

View the complete gallery

About this office
GGLLatelier
Office
Cite: "Quinta dos Alcoutins / GGLLatelier" 18 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/333129/quinta-dos-alcoutins-ggllatelier/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments