the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Seijo Peon Arquitectos
  6. 2010
  7. Tuunich Kanab / Seijo Peon Arquitectos

Tuunich Kanab / Seijo Peon Arquitectos

  • 00:00 - 21 January, 2013
Tuunich Kanab / Seijo Peon Arquitectos
Tuunich Kanab / Seijo Peon Arquitectos, Cortesía de Seijo Peon Arquitectos
Cortesía de Seijo Peon Arquitectos

Cortesía de Seijo Peon Arquitectos Cortesía de Seijo Peon Arquitectos Cortesía de Seijo Peon Arquitectos Cortesía de Seijo Peon Arquitectos + 28

  • Architects Office

  • Location

    San Bruno, Mexico
  • Architect

    Juan Carlos Seijo Encalada
  • Collaborators

    Marco Sogbi
  • Area

    420.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photography

    Courtesy of Seijo Peon Arquitectos
Cortesía de Seijo Peon Arquitectos
Cortesía de Seijo Peon Arquitectos

Text description provided by the architects. This beach house was designed for a 3 generation extended family as a summer residence. The elongated terrain is 12.5 meters wide (beach-front) and 170 meters long. The idea for the project was to work in such a way that all the social areas and bedrooms had a relevant link with the ocean, and to create a spatial flow with the volume’s conformation, breaking down the virtual barriers between interior and exterior.

Cortesía de Seijo Peon Arquitectos
Cortesía de Seijo Peon Arquitectos

When approaching the house from the highway, it is presented as a succession of volumes as great stones forming a mound perforated by a hollow that frames a view towards the ocean even before accessing the house. The spatial concept of the ground´s floor social area is the continuity from the access yard to the sea. The entire aluminum window framing is hidden inside walls so the space is “read” as a large dock that goes through the house minimizing the virtual barriers between interior and exterior. This approach allows the functional integration of all the spaces.

Cortesía de Seijo Peon Arquitectos
Cortesía de Seijo Peon Arquitectos

The composition of this space is peculiar; one of the main composition walls is arranged diagonally in contrast with the orthogonal disposition of the rest of them, creating a space that gradually opens toward the sea. This also helps creating a visual illusion that makes the ocean seam closer to the house and the highway farther than it really is, so the relation with the context is clearly emphasized in the direction towards the ocean. On the ground floor, containing the public space by the sides, to the left is the kitchen and other services, and to the right is the guest bedroom, both with ocean view. The public space integrates spatially with the upper floor via a double height living room, so its circulations connect visually directly with the main area of the project. There are five bedrooms on the second floor: two service rooms to the back and three main rooms with view to the sea.

Cortesía de Seijo Peon Arquitectos
Cortesía de Seijo Peon Arquitectos

The master bedroom plays a particular role in the composition: It is above the social area and terrace, projecting towards the sea. The client has a special affinity to sleeping in hammocks, a common practice in the region… so a special environment for the hammock is created on the terrace: it floats on a space that allows enjoying 300° of visual aperture towards the horizon without any visual interruptions such as columns. This terrace isn´t roofed, so the sky can be enjoyed vertically; and having very high above horizon wall enclosures, diagonal shades provide comfort of use during the day.  It is worth mentioning that the owner of the house sleeps on this semi-exterior area every night, and sometimes until dawn. The spatial-volumetric shape of this idea becomes the main plastic element of this north and principal facade of the house.

Cortesía de Seijo Peon Arquitectos
Cortesía de Seijo Peon Arquitectos

Finally the house stands as a sober element with a clear volumetric expression. The idea of aperture and integration with the sea are reinforced with expressive elements of the composition. It is a house with character; friendly with the tropical environment.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Seijo Peon Arquitectos
Office
Cite: "Tuunich Kanab / Seijo Peon Arquitectos" [Tuunich Kanab / Seijo Peon Arquitectos] 21 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/321045/tuunich-kanab-seijo-peon-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Cortesía de Seijo Peon Arquitectos

Tuunich Kanab住宅 / Seijo Peon Arquitectos