the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. China
  5. LOT-EK
  6. 2008
  7. Sanlitun South / LOT-EK Architecture & Design

Sanlitun South / LOT-EK Architecture & Design

  • 00:00 - 14 January, 2013
Sanlitun South / LOT-EK Architecture & Design
Sanlitun South /  LOT-EK Architecture & Design, ©  SHU He
© SHU He

©  SHU He ©  SHU He ©  SHU He Courtesy of LOT-EK Architecture & Design + 20

  • Architects

  • Location

    Beijing, China
  • Architect in Charge

    Ada Tolla, Giuseppe Lignano
  • Design Team

    Keisuke Nibe, Koki Hashimoto, Judith Tse
  • Client

    Guo Feng Development
  • Consultants

    Beijing Architectural & Engineering Design Company
  • Area

    24,000 m2
  • Project Year

    2008
  • Photographs

Text description provided by the architects. A retail complex, with master plan by Hong Kong-based The Oval Partnership, is organized like a medieval village with a dense fabric of narrow alleys, low-rise buildings, elevated walkways and bridges connecting all levels. LOT-EK developed the north-east section of the “village”, comprised of three separate and interconnected buildings, to be dedicated to retail, restaurants and event spaces. Other architecture firms commissioned to develop the other buildings include KKAA/Kengo Kuma & Associates, SHoP Architects and Sako Architects.

©  SHU He
© SHU He

LOT-EK concept is centered on the old typology of the Chinese ‘HUTONG’, the internal urban alley animated by small retail, functioning as multi-level, open-air circulation. In each alley, a rhythmic system of scaffolding-like metal frames is wedged between the buildings, adapting to the varying width of the alley’s cross-section. The scaffolding-like frames are connected along the side of the buildings by a random system of horizontal metal rods that function as railing and brise-soleil, defining loggias on the upper levels and generating a tunnel like perspective within the alleys.

©  SHU He
© SHU He

The rhythm of the structure is based on the width of ISO shipping containers (8 feet) which are inserted randomly into the facades of the building and jut out into the alleys. At the ground level, the containers function as canopies that hover over the retail stores entrances and house display or other small functions on the interior. At the upper floors the containers are pierced and skewered by the horizontal circulation functioning as entrances to the retail stores and as display windows along the loggias. At every level the containers function as large three-dimensional graphic objects layered with signage and logos.

©  SHU He
© SHU He

Orange mesh, also pierced by shipping containers, wraps the external perimeter of the entire north-east section adding privacy and sun refraction along the outer façades.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sanlitun South / LOT-EK Architecture & Design" 14 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/318090/sanlitun-south-lot-ek-architecture-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
©  SHU He

三里屯南区 / LOT-EK Architecture & Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.