the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Cadence
  6. House in Bangalore / Cadence

House in Bangalore / Cadence

  • 00:00 - 15 July, 2009
House in Bangalore / Cadence
House in Bangalore / Cadence

House in Bangalore / Cadence House in Bangalore / Cadence House in Bangalore / Cadence House in Bangalore / Cadence + 24

  • Architects

  • Location

    Bangalore, India
  • Design Team

    Narendra Pirgal, Smaran Mallesh, Vikram Rajashekar
  • Client

    MRr. Phalgun
  • Constructed Area

    214 sqm
  • Area

    111.5 m2

Text description provided by the architects. The 1,200 sq ft corner site presented us with the classic urban scenario. The site was abutted by houses on two sides and flanked by low income housing on the other two sides.

The question thus posed to us was, "What would be the relationship of the dwelling to the outside?"

The stand taken by us was to incorporate the "outside" inside while the building shuns the surroundings. A classic diagram of this would be the traditional courtyard house. Taking this classic diagram we moved the court to the corner to create new spacial and formal effects. By moving the court to the fourth quadrant of the square we cold magnify the boundaries of each program flanking the court i.e. the living room, the dining and the bedrooms would not only feel much bigger but also would have sectional relationship with the open to sky court.

The court is further articulated by placing a sculptural element that would serve as an informal dining area as well as a tub housing a tree. The jali wall cast in-situ completes the fourth corner to accentuate the experience of the court.

View the complete gallery

About this office
Cadence
Office
Cite: "House in Bangalore / Cadence" 15 Jul 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/28876/house-in-bangalore-cadence/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

班加罗尔住宅 / Cadence