the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Bureau for Architecture and Urbanism
  6. 2012
  7. The Matchbox House / Bureau for Architecture and Urbanism

The Matchbox House / Bureau for Architecture and Urbanism

  • 01:00 - 25 October, 2012
The Matchbox House / Bureau for Architecture and Urbanism
The Matchbox House / Bureau for Architecture and Urbanism, © Steve Maylone © Maylone Photography
© Steve Maylone © Maylone Photography

© Steve Maylone © Maylone Photography © Steve Maylone © Maylone Photography © Steve Maylone © Maylone Photography © Steve Maylone © Maylone Photography + 20

Text description provided by the architects. The concept for the house is a matchbox in which the four inner quadrants (cedar siding) slip past one another within the outer sleeve (standing seam metal wrapper).  By doing so, each end of the inner quadrants either juts out past the outer sleeve, or is pushed into it, thereby creating outdoor space that is still within the confines of the sleeve. The house is meant to read as an urban cottage nestled in the woods and therefore in its approaching (short) elevation it has the geometry of an iconic 4 sided house. To articulate this even more, it is raised on an inset concrete plinth, which expresses the bottom two edges (and therefore fifth side) that would normally touch the ground.

© Steve Maylone © Maylone Photography
© Steve Maylone © Maylone Photography

The house has four bedrooms, 1,740 sf of conditioned space and a one car garage. It is on track to receive LEED Platinum Certification. It has a HERS rating of 49 and many "green" features, including FSC wood, reclaimed trim from demolished barns, no conventional turf (no irrigation) and low flow plumbing fixtures. The house is meant to be small and compact: every area in this house is used (there is neither an attic nor a basement). Because of this, the house has rooms which vary in volume and create dynamic spaces. The upstairs rooms have dramatic ceilings that begin at 3’-0” and end at 16’-0”. A portion of the main living area has a double volume space which goes to the roof.

© Steve Maylone © Maylone Photography
© Steve Maylone © Maylone Photography

View the complete gallery

About this office
Bureau for Architecture and Urbanism
Office
Cite: "The Matchbox House / Bureau for Architecture and Urbanism" 25 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/285559/the-matchbox-house-bureau-for-architecture-and-urbanism/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments