the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Singapore
  5. FARM
  6. 2012
  7. The Pool Shophouse / FARM

The Pool Shophouse / FARM

  • 01:00 - 17 October, 2012
The Pool Shophouse / FARM
The Pool Shophouse / FARM, © Jeremy San
© Jeremy San

© Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San + 18

  • Architects

  • Location

    Geylang, Singapore
  • Design Team

    Kurjanto Slamet, Tiah Nan Chyuan, Lee Hui Lian
  • Design Consultants

    FARM in collaboration with KD Architects
  • Area

    366.94 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

Text description provided by the architects. The Lorong 24A Shophouse Series was conceived as a collection of architectural experiments and showpiece for each architect. FARM, in collaboration with KD architects were thrilled to be invited as one of the 7 studios involved.

© Jeremy San
© Jeremy San

The conversation with the existing shophouse started with the intention to read the ‘new’ not as a ‘rear extension’ but as an ‘insertion’. We wanted to explore the spatial opportunities within such a configuration while heightening a unique experience inherent within the spatial structure of a shophouse.

Section
Section

The monolithic lap pool on the first storey emphasizes the linear typology of the space, as it guides one’s experience from the front to the rear. Extending this idea of linearity is the monolithic volume at the rear which houses the private quarters on the upper levels.

© Jeremy San
© Jeremy San

One experiences the continuity of space through a series of stairs that loop through the shophouse. Central to this continuous loop is the skylight that marks the vital interface. It bathes this narrow linear space with resplendent sunlight, and visually connects different parts of the house.

© Jeremy San
© Jeremy San

Through these spatial and formal gestures, the dialogue between the old and the new is constantly questioned and new discoveries revealed through the shift in geometry, height, volume and material.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
FARM
Office
Cite: "The Pool Shophouse / FARM" 17 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/282405/the-pool-shophouse-farm/> ISSN 0719-8884
© Jeremy San

池店屋 / FARM