Casa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos

Casa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos

Casa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - FacadeCasa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - FacadeCasa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - Facade, WindowsCasa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - WindowsCasa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - More Images+ 12

Colina, Chile

Text description provided by the architects. This house is located in a suburban condominium in the north area of Santiago. Each dwelling unit has a land plot of 0.5 hectares (1.2 acres), so that public space tends to be inert and reduced to wide streets designed exclusively for car transportation.

Casa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - Image 6 of 17
© J. Cristóbal Valenzuela L

The lot in which the house is located is large and flat, with clean views in all directions, including the hills surrounding the area. Because it is preceded by a triangular-shaped esplanade facing the intersection of two streets, the site feels even larger than it is.

Casa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - Windows
© J. Cristóbal Valenzuela L

From this perspective, the proposal consists of inhabiting the extension through the construction of a boundary, so the house turns out to be the background of the esplanade and because there is no fencing it helps to blur the division between public and private space.

Casa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - Facade
© J. Cristóbal Valenzuela L

With this goal in mind, the project is based on a reinforced concrete wall that runs east–west across the wider section of the lot, on top of which a two-story white volume was built. This linear layout determines a two-faced house: a north façade with all rooms oriented towards the sun with views to the private garden, and a south façade towards the exterior with deployed walls, allowing observers to have a glimpse of what happens inside the house and vice versa.

Casa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos - Image 13 of 17
Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa el Polo / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton y Eduardo Rivera Barros Arquitectos" 13 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/280290/el-polo-house-juan-cristobal-valenzuela-leighton-eduardo-rivera-barros-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.