the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. The Netherlands
  5. EGM architecten
  6. 2011
  7. Ronald McDonald Family Room / EGM architecten

Ronald McDonald Family Room / EGM architecten

  • 01:00 - 9 October, 2012
Ronald McDonald Family Room / EGM architecten
Ronald McDonald Family Room / EGM architecten, Courtesy of EGM architecten
Courtesy of EGM architecten

Courtesy of EGM architecten Courtesy of EGM architecten Courtesy of EGM architecten Courtesy of EGM architecten + 14

Text description provided by the architects. The Ronald McDonald Family Room in Utrecht is located on the roof of the Wilhelmina Children's Hospital entrance hall. The Family Room is a place where parents and siblings of young patients can withdraw from the realities of the medical world.

Courtesy of EGM architecten
Courtesy of EGM architecten

The design was put together with the desire to temporarily escape the hospital environment. This is easily accomplished upon entering the 'tree house': a freestanding house in the classic design. A house with a pointy roof, as if a child drew it. The tree house owes its special slanted form to the fact that it is positioned precisely above the forest of columns in the main hall just underneath.

Courtesy of EGM architecten
Courtesy of EGM architecten

Where the little house is positioned close to the hospital, the facade provides protection and is finished in tints of warm grey and orange. The northern façade is fully constructed in glass and mounted in sturdy wooden frames, overlooking the hospital’s courtyard.

Courtesy of EGM architecten
Courtesy of EGM architecten

Even the interior has surprisingly contrasting combinations with lofty heights and inviting corners. Open walls of wooden columns alternate between providing a good hiding space or simply a bit of transparency. Because of the wooden interior, the tree house’s atmosphere is warm, friendly and personal. Furthermore, the white acoustic ceiling absorbs sound and literally provides rest. Simply put, the Ronald McDonald Living Room makes a major contribution to a pleasant hospital stay.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ronald McDonald Family Room / EGM architecten" 09 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/278175/ronald-mcdonald-family-room-egm-architecten/> ISSN 0719-8884