Vander Hotel / Sadar + Vuga

Vander Hotel / Sadar + Vuga

Vander Hotel / Sadar + Vuga - Beam, SteelVander Hotel / Sadar + Vuga - Windows, BedroomVander Hotel / Sadar + Vuga - SteelVander Hotel / Sadar + Vuga - Image 5 of 20Vander Hotel / Sadar + Vuga - More Images+ 15

Ljubljana, Slovenia

Text description provided by the architects. Hotel Vander is a new hotel design located in the historic centre of Ljubljana. The hotel is constructed within the interior space of four historic adjacent buildings. The design of the building plan is spread vertically, with a ground floor space that serves as the main public part of the building and contains the reception, restaurant and bar/lounge areas. The next three levels are organised around a vertical atrium with stairs and contain 16 rooms. The top floor of the hotel includes a glasshouse with a large open terrace and pool.

Vander Hotel / Sadar + Vuga - Image 10 of 20
© David Lotric

The exterior facade of the building remains untouched and preserved. Conversely, upon entrance to the hotel you enter a new identifiable area that is the innovative space of Hotel Vander. The design of the hotel was based upon the kaleidoscopic play of 3D patterns in different materials, and reflections that extend the borders of the constructed space. Due to the reflections created inside the building, the visitor becomes a part of the interior.

Vander Hotel / Sadar + Vuga - Chair, Shelving, Windows
© Miran Kambič

The rooms inside the hotel are designed with light colours, textile floors and contain glass partition walls to the bathrooms. Rooms appear to be more like homely living rooms, due to custom designed furniture pieces such as the black tables and mirrored wish box with mini bar.

Vander Hotel / Sadar + Vuga - Table, Chair, Lighting
© David Lotric

A special feature of the hotel is the long terrace with wooden decking and swimming pool. All the floors inside the building are interconnected with a vertical hall that also serves as a light shaft. In addition the northern wall of the atrium is cladded with a hanging metal curtain which allows light to diffuse inside the core of the building. 

Vander Hotel / Sadar + Vuga - Image 19 of 20
Longitudinal Section

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Krojaška Ulica, Ljubljana, Slovenia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vander Hotel / Sadar + Vuga" 03 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/277823/vander-hotel-sadar-vuga> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.