the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. GAAGA
  6. 2012
  7. Stripe House / GAAGA

Stripe House / GAAGA

  • 01:00 - 25 September, 2012
Stripe House / GAAGA
Stripe House / GAAGA, © Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

© Marcel van der Burg   © Marcel van der Burg   © Marcel van der Burg   © Marcel van der Burg   + 27

  • Architects

  • Location

  • Equipo de Diseño

    Esther Stevelink, Arie Bergsma
  • Contratista

    Verbeij Bouw, Boskoop
  • Plasterwork

    Mulder Afbouw - Maarten Mulder
  • Ingeniería Estructural

    IMD Raadgevende Ingenieurs BV
  • Project Year

    2012
  • Photographs

Text description provided by the architects. Stripe House is a small, mixed-use house located in the city of Leiden, The Netherlands. It takes its name from the characterizing horizontal stripes carved deep into the façade and that wrap around all three exposed elevations.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The house resides in a new urban planning area where clients can develop their own houses. It is on a corner plot adjacent to the park nearby and south-east of pedestrian streets. Despite its limited size, the plot is not entirely built on. One quarter of the plot is reserved for a small enclosed garden, creating a soft transition from public to private space as well as a distance to neighbouring houses. Opting for a garden implied also a concentration of program on one side of the plot.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The cube-like structure encloses a stacking of three floors, all similar in size but different in program. Going upwards the functions have an increasingly private nature. The ground floor houses the office space and the patio, the next level contains the kitchen, living and dining space, while the upper floor holds two bedrooms and a bathroom.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The large void along the north façade is the focal point in the house. It connects the two upper floors and it spatially zones the kitchen area. The enormous window at the top offers an abundance of natural light as well as an impressive and poetic sight on the Dutch sky.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Because the house is situated on a corner it has an almost all-round orientation and presence.  There are not many window openings, but the ones that are present are large and oriented towards interesting views. On the first floor the three windows together form a triptych. They show three different scenes each representing a specific side of the house: the park on the east side, the neighboring houses on the west and the sky on the north.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The huge exterior walls are made tangible and appealing by means of horizontal grooves in the plaster. The grooves, with a total length of approximately 7000 meters, are handmade and carved into a semi-hardened plaster by using several moulds. The result is an unparalleled piece of craftsmanship.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

From architectural point the horizontal grooves enhance the ‘all-sidedness’ of the volume, link the several facades and to enhance the perspectival effect of the cube-like shape of the project.

Plantas
Plantas

Another reason for making these grooves was to make the façade more tactile and refined. Initially we planned to construct the façade with the same distance between all the grooves. However later on in the design process we changed this into varying distances in order to make the façade more tactile and refined. A funny thing now – and what we did not expect – is that a lot of people are actually touching the façade with their hands.

Corte
Corte

The Stripe house is also a very sustainable house that scores well in several energy performance and environmental index calculations and labels.  

View the complete gallery

About this office
GAAGA
Office
Cite: "Stripe House / GAAGA" 25 Sep 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/275012/stripe-house-gaaga/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments