the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. OAB
  6. 2011
  7. BF House / OAB + ADI

BF House / OAB + ADI

  • 00:00 - 13 September, 2012
BF House / OAB + ADI
BF House / OAB + ADI, © Joan Guillamat
© Joan Guillamat

© Joan Guillamat © Joan Guillamat © Joan Guillamat © Joan Guillamat + 17

  • Architects

    ADI, OAB
  • Location

    Borriol, Spain
  • Design Team

    Carlos Ferrater, Xavier Martí, Carlos Escura, Carlos Martín
  • Project Year

    2011
  • Photographs

Text description provided by the architects. This home is on a plot of 3,000sqm with a height of 25m, in a Castellón neighborhood that is only 50% constructed.  Looking at the plot, we see that it reflectsits seventeenth century history, which is when overpopulation forced the cultivation of all types of terrain, including those that are very steep, through a system of small terraces with walls made of local rock.  The later abandonment allowed the growth of trees, mainly pine and carob.  Our position towards the plot was that of absolute respect, so the construction method should also respect the land, thus us opting for a prefabricated building system that is deposited on the land practically without touching it, without cutting down trees, and taking advantage of existing terrace/garden areas, which were rebuilt in the damaged areas, with the same stone and same technique.  Part of the house – garage and auxiliary areas – is buried, allowing us to re-introduce native vegetation on the natural terrain.  This also allows the plot to be accessedon the upper levelby forklift from a ramp that enters the garage located 13ml under the access level that communicates with both of the home’s levels.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

All of this is hidden from view.  For construction, in trying to lessen the impact on the ground, we chose a metal structure fabricated in a workshop and transported to the site in large pieces that could be assembled on 3 metal, V-shaped pillars.  An existing stone terrace supports the back part of the structure.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

This home looks as though suspended or in flight due to the dry construction materials used.  The façade, resulting in various layers, is finished on the outside with corrugated sheet metal, specially designed to prevent glare and heat, thanks to the shadows caused by the folds.  The great front opening is oriented towards magnificent views, and allows adequate sunlight in during the winter, but also protects from the sun in the summer.  The solar energy panels with heat pipe technology on the roof allow the home to guarantee that at almost any moment, there will always be hot water available for both domestic use and for under-floor heating. Air currents cross the patio, taking advantage of the different orientations, which permits reductions in air conditioning consumption, which, in any case, has been installed.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

The intermediate courtyard allows access under the house, and at the same time, allows all the rooms to face the sun and the views.  The whole house revolves around this courtyard.  This is a house with a courtyard, but with different connotations since each room in the house can be seen from the courtyard’s central location, as well as the surrounding landscape, and since the courtyard is surrounded on four sides by the house, but is not enclosed by it due to the slope of the plot.  In the large front area, which houses the kitchen, living room and master bedroom, the construction system is evident since the pillars and roof structure, formed by metal brackets supporting a corrugated sheet over which the roof is built, can be seen.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

View the complete gallery

Cite: "BF House / OAB + ADI" 13 Sep 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/270286/bf-house-oab-adi/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Joan Guillamat

西班牙 BF 住宅 / OAB + ADI