the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Nave Arquitetos
  6. 2005
  7. Pacaembu Residence / Nave Arquitetos

Pacaembu Residence / Nave Arquitetos

  • 00:00 - 21 June, 2009
Pacaembu Residence / Nave Arquitetos
Pacaembu Residence / Nave Arquitetos

Pacaembu Residence / Nave Arquitetos Pacaembu Residence / Nave Arquitetos Pacaembu Residence / Nave Arquitetos Pacaembu Residence / Nave Arquitetos + 18

  • Architects

    Nave Arquitetos Associados - Marcio N Coelho Jr, Roberto N Fialho, Valéria S Fialho
  • Location

    Pacaembu, Brazil
  • Interior Design

    Juliana Mammana
  • Structural Consultant

    Eng. Ricardo Zulques
  • Lighting Design

    Foco Luz & Desenho - Junia Azenha e Ana Karina Camasmie
  • Constructed Area

    380 sqm
  • Area

    637.0 m2
  • Project Year

    2005

Text description provided by the architects. This house at Pacaembu, an old residential garden district in São Paulo, has been designed for a recently married young couple. They had decided to demolish the former existing construction in order to build a new larger one that would better attend their needs.

The plot presents irregular form and topography and it is vastly covered by dense vegetation, a typical characteristic of that neighbourhood, which is protected by law.

The new house is set on a higher plateau and it is formed of two adjacent cubes connected by the staircase, glass boxes and terraces. The remaining area of the plot is free for the preserved garden.

The ground floor is occupied by service and social areas that open directly to the lawn. Private functions are located upstairs and a roof terrace has been created as an additional leisure space, taking advantage of the impressive view of the city's skyline.

The structure is formed of seven concrete pillars located on the edges of the cubes, liberating space for a free plan. The wide openings receive extensive glass surfaces, providing abundant light into the house, as well as allowing the fruition of the views.

View the complete gallery

Cite: "Pacaembu Residence / Nave Arquitetos" 21 Jun 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/25916/pacaembu-residence-nave-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

帕卡恩布 住宅 / Nave Arquitetos