the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Malaysia
  5. Fabian Tan Architect
  6. 2012
  7. Le Mon House / Fabian Tan Architect

Le Mon House / Fabian Tan Architect

  • 00:00 - 11 June, 2012
Le Mon House / Fabian Tan Architect
Le Mon House / Fabian Tan Architect

Le Mon House / Fabian Tan Architect Le Mon House / Fabian Tan Architect Le Mon House / Fabian Tan Architect Le Mon House / Fabian Tan Architect + 30

  • Architects

    Fabian Tan
  • Location

    Kuala Lumpur, Malaysia
  • Project Team

    Fabian Tan
  • Area

    1900.0 ft2
  • Project Year

    2012

Text description provided by the architects. A supposedly simple renovation to a 1.5 storey mid terrace house for a mother and daughter developed into an extensive one complete with intricate details inspired by the client’s openness to ideas. Upon entry, the red “monster” door is a dominant feature of the frontage and pays homage to large Chinese temple doors. The ground floor main living areas have a linear open concept from the front to the rear of the house. Parts of the architecture are made minimal to highlight the owner’s extensive collection of Chinese antiques.

An emphasis on security without sacrificing aesthetics is evident in the details. First, is the sculptural 3d grill window to divert from the notion of common metal security grilles commonly found. Secondly, the layered concrete columns (tiang) is created for strict privacy but also allowing ventilation and ambient light into the space.

The central courtyard was introduced to interconnect the spaces and to provide light. The living room was lifted to have a visual expansion with the first floor. Above the living room, one can enjoy the view of the surrounding forests and hills in a secret rooftop garden.

View the complete gallery

Cite: "Le Mon House / Fabian Tan Architect" 11 Jun 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/241950/le-mon-writeup-fabian-tan/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

Le Mon 别墅 / Fabian Tan