the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. Slovenia
  5. OFIS Architects
  6. 2012
  7. Villa T-Extension / OFIS

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Villa T-Extension / OFIS

  • 00:00 - 7 June, 2012
Villa T-Extension / OFIS
Villa T-Extension / OFIS, © Tomaz Gregoric
© Tomaz Gregoric

© Tomaz Gregoric © Tomaz Gregoric © Tomaz Gregoric © Tomaz Gregoric + 32

  • Architects

    OFIS
  • Location

    Ljubljana, Slovenia
  • Project Team

    Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregorič , Tomaz Gregorič, Janez Martincic, Janja Del Linz, Will Gibson, Andrej Kacera, Jan Smejkal
  • Structural Engineering

    Projecta d.o.o.
  • Mechanical Engineering

    Jelen & Zaveršnik d.n.o.
  • Electrical Engineering

    Jelen & Zaveršnik d.n.o.
  • Area

    56.0 m2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

Text description provided by the architects. Villa Dular is a typical modernistic villa originally designed in 1932 by architect Costaperaria; a white cube with an extensive roof terrace and a top volume finished in wooden cladding. It is surrounded by a garden and other similar residences of its time. The villa is currently inhabited by different owners on each floor. The family, who lives on the ground floor, commissioned the redevelopment on the south side of the existing building. The client has a functional disability and is restricted to a wheelchair. He lives with his wife, three children, and a dog.

© Tomaz Gregoric
© Tomaz Gregoric

The task at hand was to design a new extension to the ground floor with a dining area and living space, including a covered parking for a car and a storage space for bicycles. The client requested the roof be used as a terrace for the apartment on the first floor. All floor surfaces were designed with slopes and wheelchair access in mind.

© Tomaz Gregoric
© Tomaz Gregoric

The T shape extension works as an umbrella above the living space: supporting the terrace on one side and creating a parking roof on the other side. The roof over the parking and ramp is a cantilevered pergola covered with Perspex panels in a light green color. The connection between the existing villa and the intervention is a glass volume as part of the living space. The sides that face the garden and the entry courtyard are large panoramic glass walls with a framed sliding window in oiled oak.

The cladding of the new extension is an assembly of bleached larch wood verticals in 2x2, 3x3 or 4x4 cm, in a rhythm that creates a pleated texture.

© Tomaz Gregoric
© Tomaz Gregoric

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Villa T-Extension / OFIS" 07 Jun 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/241377/villa-t-extension-ofis/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.