All
Projects
Products
Events
Competitions

Pasture Project / Imbue Design

Pasture Project / Imbue Design

© Imbue Design © Imbue Design © Imbue Design © Imbue Design + 14

Houses  · 
Salt Lake City, United States
  • Architects Authors of this architecture project Imbue Design
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2011

Text description provided by the architects. Built on a pristine pasture in the spectacular presence of Mt. Olympus, this dwelling is rooted in the site and fostered by its residents. The owners sought a home that would operate on minimal energy, connect with its environment, promote family interaction and exude exceptional modern design.

© Imbue Design
© Imbue Design

The off-north axis orientation of the private areas optimizes pasture and mountain views while the strict north-south orientation of the living space ensuring winter heat gain and summer shading. Open living maximizes usable floor space by minimizing hallways.

© Imbue Design
© Imbue Design

Without mechanical air conditioning, as requested per the owner, the home’s design employs many passive cooling strategies. Smaller east and west facades reduce surface area for solar gain. A large, super-insulated over hanging roof shades exterior walls and living spaces from the high summer sun. Warm air within the home rises along the pitched ceiling plane where it is exhausted through large operable doors. This induced convection naturally pulls in fresh air, cooled by surrounding vegetation, through ground level windows. Strategic door and floor to ceiling window placements facilitate natural light, distinguished views of the surrounding landscape and cross-ventilation activated by the site’s daily breezes. Darkened, radiant concrete floors serve the only active mechanical system, connecting living spaces and form the grounding counterpoint to the light and volume.

© Imbue Design
© Imbue Design

The owners emphasized family interaction, connectedness, and communal living. This resulted in a large open living space combining kitchen, living, and dining into a year-round indoor/outdoor living experience. With a flush-mounted, fully operable 12 foot tall by 35 foot long glass wall, the line between indoor and outdoor living is blurred. Connection between all remaining spaces, interior and exterior culminates here.

© Imbue Design
© Imbue Design

Upon certificate of occupancy, the brother, a master brewer for locally operated Red Rock Brewery, concocted a limited edition Belgian Ale to celebrate this responsive residence. 'Pasture-rized' was imbibed during a house warming party one fabulous winter evening, formalizing the family's new living space in the pasture. Cheers!

© Imbue Design
© Imbue Design

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Pasture Project / Imbue Design" 29 May 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/238547/pasture-project-imbue-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Imbue Design

牧场之家 / Imbue Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.